Nyheter

Han slog larm om bedrägeriet

Skanskachefen lät företaget betala renoveringen på dotterns hus. Nu är han dömd för grovt bedrägeri. <br/>— Det är många som har varit medvetna om vad som försiggick, säger Anders Stridh.

När Anders Stridh var platschef på ett kontorsbygge i Braås märkte han att murarna var borta från arbetsplatsen precis när vädret lämpade sig för putsarbete. Och på vägen hem från jobbet såg han murarna jobba hemma hos dottern till en av hans chefer.

När Braåsprojektet fakturerades för arbeten som inte hörde till bygget, bland annat fasadarbeten, satte han sig ned och räknade ut arbets- och materialkostnad för den tid murarna hade varit borta.
— Jag fick exakt fram summan på den ena fakturan, berättar han.

Han vägrade att attestera de två fakturorna, men en högre chef skrev på och pengarna betalades ut. När den nya distriktschefen sedan ville att Anders Stridh skulle skriva på ett nytt bonusavtal vägrade han eftersom hans projekt visade ett försämrat resultat med ungefär 150 000 kronor på grund av de felaktiga fakturorna.

Distriktschefen rapporterade saken vidare till Skanskas huvudkontor, som inledde en intern undersökning. Den misstänkte chefen konfronterades och sade upp sig. Så småningom väcktes åtal och för ett par veckor sedan dömdes han för att ha låtit Skanska betala dotterns renovering.

Enligt Anders Stridh var det mycket vanligt att flytta pengar mellan olika projekt genom att betala fakturor med ”fel” projektbudget.
— Det hände lite jämt och ständigt. När vi byggde Spetsarmossen i Växjö hade jag en elfaktura som jag inte skrev på. När jag pratade med elfirman erkände ägaren att fakturan var för Skanskachefens vitvaror, säger han.

Anders Stridh har jobbat på Skanska i över 30 år. I början av förra året lämnade han företaget i en förtida pension, bland annat på grund av bedrägerihärvan.
— Det vart väldigt dålig stämning inom företaget i Växjö när Skanskachefen blev kallad på förhör. Det är många som har varit medvetna om vad som försiggick och har känt sig skyldiga, berättar han.

Hur kom det sig att du hade modet att protestera?
— Bonusavtalet retade ihjäl mig. Vi har inget för att vi jobbar och sliter när man flyttar pengar från projekt på det här viset. Plus att Skanskachefen då hade börjat på en ny tjänst och jag var så gammal att jag skiter i vad som händer.

I dag är Anders Stridh nöjd med att Skanskachefen är fälld, men tycker att han kom alldeles för lindrigt undan.
— Det är rent åt helvete. Hade någon i lägre ställning gjort samma grejer hade han garanterat åkt på en fängelsedom.

Hans uppfattning är att chefen systematiskt har utnyttjat Skanskas resurser för egen vinning.
— De 300 000 de har kommit på nu är en piss i Nilen. Det är nog en allmän kutym i Skanska att sko sig själv på företagets bekostnad och förmodligen i andra byggbolag också.

Skanska poängterar ofta att de utbildar alla sina anställda i etik- och moralfrågor. Anders Stridh blev också utbildad — av Skanskachefen som nu är dömd för grovt bedrägeri.

— Jag var bortrest när de andra fick utbildning. Så jag var på hans kontor och han berättade vad man fick och inte fick göra. Och var det några oklarheter skulle man fråga sin närmaste chef.

Anders Stridh

Titel: Pensionerad produktionschef på Skanska.

Ålder: 62 år.

Bor: I villa i Markaryd.

Utbildning: Byggnadsingenjör.

Familj: Fru och två barn.

Fritidsintressen: Motorcykel och friluftsliv.