Nyheter

Här är handsken som ökar styrkan

En ny mekanisk handske ger kraft i svaga händer. Nu testas tekniken, som har rötter på KTH, på skadade byggnadsarbetare för att se om de snabbare kommer tillbaka till arbetet.

Den känns ungefär som en vanlig handske, trots att den bara har tre fingrar. Men när jag greppar kaffemuggen hörs ett svagt surrande motorljud medan handsken kramar åt. Nu sitter muggen stadigt fast i näven.

– Vi härmar handens egen funktion för att ge en svag hand extra styrka. Det kan exempelvis innebära att en skadad person klarar sitt jobb eller slipper få ont, säger Johan Ingvast, vd på utvecklingsföretaget Bioservo i Kista.

I en hand kröks fingrarna av senor, som dras ihop av muskler i underarmen.

I handsken sitter i stället två konstgjorda senor, i form av vajrar, på vardera sidan om varje finger. När man griper kring något dras de konstgjorda senorna åt med hjälp av batteridrivna motorer i en liten ryggsäck. Hur hårt de ska dras åt styrs av tryckkänsliga sensorer i fingertopparna. Ju hårdare användaren själv pressar, desto mer förstärker handsken greppet.

Den patenterade handsken har utvecklats i samarbete med KTH och Karolinska institutet. Nu är den klar för försäljning, och flera olika användargrupper testar tekniken. Byggnadsarbetarnas fackförbund Byggettan deltar i ett av projekten tillsammans med Centralgalaxen, som rehabiliterar skadade byggnadsarbetare.

– Man kan inte jobba i vår bransch om man inte kan hålla ordentligt i verktygen. Vi vill se om handsken gör att man kan komma tillbaka till arbetet snabbare efter en skada, säger Tomas Kullberg, skyddsombud på Byggettan.

På Danderyds sjukhus ska patienter som blivit svaga i händerna av polio eller muskelsjukdomar testa handsken, medan Arbetsförmedlingen i Sundbyberg ska se om den passar en av deras klienter.

För Bioservo gäller det att få en första kund för att lättare kunna locka till sig riskkapital. Ungefär 10 miljoner behövs för att vidareutveckla produkten innan den går till volymproduktion.

– Vi vill göra den lite snyggare, mer robust och så måste man kunna tvätta den själv, säger Johan Ingvast.

Vad kostar handsken då?

– Drygt 20.000 kronor. Dyrt tycker en del, fullt rimligt tycker andra, säger Johan Ingvast.

Text: Charlotta von Schultz/Ny Teknik

Bioservo

* Ort: Kista.

* Grundades: 2006.

* Antal anställda: tre på heltid, ytterligare fem involverade.

* Riskkapital: cirka tre miljoner kronor.

* Ägare: Grundarna, Innovationsbron och Sting Capital.