Nyheter

Här är klippet som <br/> hånar byggjobbarna

Han gjorde en film på Youtube om den slöa byggbranschen. Och väckte ilska hos en hel yrkeskår.<br/> – I efterhand kan jag säga att det är olyckligt att det blev bilder på kaffedrickande byggarbetare och cigarretter, säger Centerns Jonas Pettersson.

”Inom anläggningssektorn är det inga problem att smita iväg och röka, tala telefon, eller dricka kaffe. Det är bara att låta motorn vara på.”

Det är med citat som detta som Centerpartiets pressekreterare Jonas Petterssons film, visad på You-tube, fått kritik, från byggarbetare, Byggnads och partikamrater inom Centern.

Med en kamera filmar han byggarbetsplatser, och enskilda byggarbetare. Poängen: att visa hur byggbranschen skulle tjäna på att utsättas för internationell konkurrens.

– Jag vill skildra byggarbetsplatser, inte enskilda individer. Sedan var väl det här reportaget kanske inte det mest genomtänkta.

En av många kritiska röster till Jonas Petterssons film är Byggnads ordförande Hans Tilly.

I ett debattinlägg på Newsmill konstaterar han att politikerns vilja att öka byggbranschens produktivitet med internationell konkurrens för att pressa priserna, i praktiken innebär låglönekonkurrens.

”Givetvis ska vi ha utländska företag och utländska byggnadsarbetare på våra arbetsplatser, men de ska inte konkurrera med lägre löner” skriver han.

Fredrik Karlsson, Byggvärldens chefredaktör som också tagit debatten med Jonas Pettersson, instämmer i kritiken.

– Han pekar på ett viktigt problem. Konkurrensen och produktiviteten är inte tillfredställande. Men han har inte några konkreta idéer för hur det ska lösas. Att bara säga att det är internationell konkurrens som är lösningen, räcker inte, säger han.

Jonas Pettersson står dock för sina åsikter.

– Hans Tilly säger att jag förespråkar låglöneavtal och det gör jag inte. Men jag vill att det ska finnas en lägsta lönenivå som alla parter kan acceptera.

Vad har staten, och i förlängningen ditt eget parti, för ansvar som byggherrar och stora aktörer inom byggbranschen?
– Oj, det kan jag för lite om för att svara på i nuläget. På ett generellt plan kan jag säga att staten bör ägna sig mindre åt byggherreroller och överlåta det på privata byggföretag.

Avslutningsvis, Hur produktiv är du på jobbet?
– Det vore intressant att mäta. Jag är nog mer produktiv nu än för några år sedan. Jag har ju jobbat i Bryssel och där, i den konkurrens som rådde, blev jag effektivare.