Nyheter

Här göms det fula

Faluröd eller Skånelänga? Nu göms de tidigare fula transformatorstationerna i lador som kan utformas efter eget tycke och smak.

I vanliga fall brukar transformatorstationer vara fula inslag i landskapsbilden som gör få esteter glada. I takt med att vindkraften byggs ut på allt fler ställen så lanserar Siemens omvandlingsstationer för vindkraftverk som inte sticker ut lika mycket. I stället för att skyddas med stängsel och taggtråd, innesluts transformatorn i vanlig byggnad — ett koncept som Siemens kallar ”Villa Vind”.

Hans Engberg, projektledare vid Siemens, tror att inbyggda transformatorstationer kommer att bli vanligare i takt med att vindkraftproduktionen byggs ut.
— Det ligger i tiden. Våra kunder har ett ökat miljötänkande och vill att stationerna ska smälta in i den omgivande miljön och inte störa landskapet, säger Hans Engberg.

Kraftbolaget kan själv välja hur stationen ska se ut – fasaden kan fås i plåt eller betong, vara murad eller putsad och med valfri färg. Vattenfall är först ut att pröva konceptet. Energibolaget har köpt fem transformatorstationer — en order som är värd 160 miljoner kronor för Siemens.

Stationerna ska vara färdigbyggda inom 14 månader och kommer bland annat att placeras vid Vattenfalls pågående vindkraftexploateringar i Lilla Edet, Falkenberg och Umeå.

Att bygga in transformatorstationer kostar mer i inledningsskedet, men det återbetalas genom lägre drifts- och underhållkostnader. Dessutom tar den mindre markyta i anspråk, vilket förbättrar kalkylen. Andra fördelar med de inbyggda transformatorstationerna är att de är svårare att tas sig in i vilket gör det säkrare för allmänheten samt minskar problemen med skadegörelse och stölder.