Nyheter

Här slåss värdarna om att hyra ut

I värsta fall tvingas de riva husen. Allmännyttan i Söderhamn, Hultsfred och Ånge är några av hyresvärdarna som har svårast att fylla sina lägenheter. Samtidigt råder finns inte en enda tom hyresrätt i 144 av landets kommuner, rapporterar Dagens Industri

Det är Statens Bostadskreditnämnd, BKN, som tillsammans med SCB har kartlagt antalet outhyrda lägenheter i de allmännyttiga bostadsföretagen. Totalt fanns tidigare i vår 10 800 tomma lägenheter vilket motsvarar 1,4 procent av det totala antalet reguljära och uthyrningsbara lägenheter. Men av detta behövs en reserv på 2 procent för renoveringar och byten. Med den definitionen är 5 200 lägenheter i allmännyttan outhyrda, 200 stycken färre än 2009.

– En oerhört låg siffra med tanke på antalet bostäder vi har i Sverige, säger Reinhold Lennebo, vd för branschorganisationen Fastighetsägarna Sverige till Dagens Industri.

Denna reserv är ojämnt fördelad över landet, flest lediga hyreslägenheter har Söderhamn (469 stycken), Stockholm (286 stycken) och Sandviken 8257 stycken). Men för att få en rättvisande jämförelse måste även orternas invånarantal vägas in, och då är det Ydre, Ånge, Söderhamn, Lessebo och Hultsfred som sticker ut med fler än tio outhyrda lägenheter per 1 000 invånare.