Här slipper småbarnen vassa hörn

Här slipper småbarnen vassa hörn
Telefonplan i Stockholm får snart en ny förskola. En hörnlös byggnad med knallgul fasad.- Vi har utvecklat planlösningen tillsammans med förskolans personal, säger Eric Engström på Tham & Videgård Arkitekter.

Tellus heter den nya förskolan, som ska stå helt klar till sommaren. En del av verksamheten öppnade redan i mars. Tham & Videgård Arkitekter står för ritningarna av huset, som sticker ut med sin gulmålade lockpanel i trä.

– Det är 50 gånger 50 millimeter sågade stavar som målas i en klargul kulör. Panelen passerar förbi vissa fönster vilket, förstärker den svängda konturen, och byggnaden framstår som framsvarvad ur ett massivt stycke trä, förklarar Eric Engström.

Byggnaden ska alltså bli en förskola, hur har det påverkat er i planeringen?

– Vi har jobbat med utgångspunkt i aktuell pedagogisk kunskap. Den rundade planen lockar till rörelse. Fönstren är anpassade även till barnens nivå och ökar kontakten med lekytorna på gården och skogen utanför. Sedan kommer varje barngrupp att ha tillgång till ett mindre, avskilt rum för samling, lugnare lek och vila.

Är förskolor en eftersatt byggform?

– Det finns helt klart utrymme för förbättringar. Många förskolor byggs för tillfälliga behov, vilket i förvaltarens värld är fem-tio år, men i barnens värld är två dagisgenerationer. Långsiktighet är en förutsättning för kvalitet.

Tellus är för övrigt inte det enda exemplet på en ny förskola där runda former fått dominera. När gamla förskolan Ugglan i Stockholmsförorten Alby brann ned 2006, satsade kommunen på någonting helt nytt. Resultatet: en rund byggnad i aluminium och trä.

3d0 Arkitekter står bakom den nya förskolan, som invigdes i februari i år.

Färdigt till sommaren

Projekt: Förskolan Tellus

Arkitekt: Tham & Videgård Arkitekter

Byggherre: Vasakronan

Byggstart: 2009

Klart: Våren/sommaren 2010