Nyheter

Hett med ved och värme i höst

kamin som det brinner i, med fäll framför och en vedkorg på ena sida och en ljuslykta med levande ljus i på andra sidan
Ved är bland det eftersökta på Blocket. En kamin kan dock vara svår att få tag på. Foto: Getty Images

Isolering, solpaneler och värmepumpar är de produkter som ökat mest när proffsmarknaden söker efter energibesparande lösningar. Det framgår av en sammanställning från Byggfakta Docu.
– Det är inte bara privatpersoner utan även proffsmarknaden som letar nya lösningar under energikrisen, säger Caroline Weinberg på Byggfakta Docu.
Även Blocket ser en förändring på vad som eftersöks mest, där är det ved som toppar listan.

Under hösten har sökningarna i Byggfaktas databas ökat med ett snitt på 137 procent. Solpaneler, isolering, olika värmesystem och kaminer är produktgrupper som ökade mest under augusti jämfört med samma månad föregående år.

Även vad gäller nedladdningsbara dokument för dessa typer av produkter ser Byggfakta en kraftig ökning, då nedladdningarna blivit dubbelt så många.

– Vi har generellt under 2022 sett en ökning på sajten, både av besökare och nedladdade dokument. Det är tydligt att energibesparande produkter står för en stor del av ökningen, säger Caroline Weinberg, gruppchef på Byggfakta Docu.

Ved står högt i kurs

Att många har planer på att elda mer med ved i vinter har visat sig tydligt på landets olika köp- och säljsajter.

– Det svenskarna söker efter på Blocket är en temperaturmätare på vad som händer i resten av ekonomin. I oktober såg vi i inflationens och elkrisens spår att saker som bortskänkes och ved står högt i kurs, säger Ebba Rosencrantz som är pressansvarig på Blocket.

Årets julklapp som utses av Svensk Handel blev också något värmande – ett hemstickat plagg. Formellt ska Årets julklapp vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse under året, säljas i stort antal och representera den tid vi lever i. I fjol, i pandemins spår, så var det evenemangsbiljetten som blev årets julklapp.

Problem med leveranser

För de som planerar att installera en kamin så kan väntetiden vara lång.

– Det är fortfarande problem med leveranser i spåren av pandemin och tillverkarna får inte tag i råvaror som till exempel gjutjärn. Transporterna av materialet ligger efter och efterfrågan är stor överallt. Våra installatörer hinner inte heller installera, det ska helst vara fackmässigt gjort, säger Mathias Mellgren Helge som är kansliansvarig på Svenska Brasvärmeföreningen.

Elpriserna påverkar förstås också att intresset har ökat.

– Förutom att spara pengar så vill många även ha kamin som en beredskap om strömmen går. Leveranstid förut var kanske tre veckor och nu är det tre månader. Det är helt galet kan man säga. Kaminerna är slut liksom, säger Mathias Mellgren Helge.