Nyheter

Hisingsbrons sista pusselbit på plats

lyftspannet transporteras på en Nordsjöpråm under Götaälvbron. Foto: Trafikkontoret Göteborg

I helgen anlände det 750 ton tunga lyftspannet till Hisingsbron med skepp från Spanien till Göteborg. Tidigare i sommar har även de fyra pylonerna levererats.
– Lyftspannet är vår sista leverans av stål till Hisingsbron, säger Susanne Wiberg, projektledare på trafikkontoret .

I sommar har det varit full aktivitet vid byggnationen av Hisingsbron, som ska bli en ny länk mellan fastlandet och Hisingen.

I juli skeppades de fyra pylonerna till Göteborg, och i helgen anlände den sista pusselbiten, själva lyftspannet, som är den höj- och sänkbara delen av bron. 

Den 750 ton tunga brodelen är den sista leveransen av stål till den nya bron.

–  Jag är väldigt glad att allt stål är på plats i Göteborg nu, säger Susanne Wiberg.

Vid ankomsten till Göteborg i helgen lastades lyftspannet om till en ”Nordsjöpråm”. När den 90 meter långa och 27 meter breda pråmen styrde upp i Göta älv satte den rekordet som den största pråmen som någonsin har gått in i älven.

Tidigt på måndag morgon var det dags att transportera lyftspannet under Götaälvbron. 

– Det blir trångt när vi går igenom Götaälvbron med lyftspannet. Öppningen är 44 meter och lyftspannet är 41 meter brett, så passagen måste ske väldigt lugnt och kontrollerat.

När pråmen har passerat under Götaälvbron lägger den till vid kajen vid Gullbergsstrand, där förberedande arbeten görs inför monteringen, som sker i slutet av augusti. Bland annat ska lyftspannet få sin beläggning, temporära räcken och kontaktledningsstolpar. I samband med montaget stängs farleden runt arbetsområdet under sju dagar. 

De fyra pylonerna som ska bära lyftspannet är monterade och för tillfället pågår installation av maskineriet och de linor som ska lyfta bron vid broöppning. När inredningen är på plats ska topparna på pylonerna monteras.

I vinter färdigställer man grundläggningen vid ramperna på land, och nästa sommar påbörjas rivningen av den gamla Götaälvbron.

Fakta: 


Hisingsbrons lyftspann

  • Lyftspannet utgörs av en stålplatta som mäter 41 x 36 meter – det är lika stort som halva Stora Saluhallen vid Kungstorget. 
  • Det väger 750 ton och ska höjas och sänkas flera gånger varje dag. 
  • Efter varje öppning måste lyftspannet sättas ner med sådan precision att det blir perfekt passning på spårvagnsspåren när brodelarna möts igen – även när det råder extrema vind- eller temperaturförhållanden. 

Sommarens arbeten med Hisingsbron:

13 juli: Skepp med tolv stora stålkonstruktioner lägger till i Frihamnen.
20 juli: Pråmen med brons fyra pyloner passerar genom Götaälvbron. Farleden är avstängd.
20-28 juli: Pylonerna monteras på Hisingsbron. Farleden är avstängd i längre perioder.
2 augusti: Lyftspannet lastas på skeppet ”UHL Future” och avgår från hamnen i Sevilla, Spanien, med destination Göteborg.
8 augusti: UHL Future anländer till Göteborg och lägger till vid Frihamnen.
9 augusti: Lyftspannet lastas om till pråmen ”Greenbarge 1”.
10 augusti:Pråmen med lyftspannet transporteras från Frihamnen, under Götaälvbron, till Gullbergsstrandskajen där förberedande arbeten inför monteringen påbörjas.
Måndag 31 augusti – måndag 7 september: Lyftspannet monteras på Hisingsbron. Farleden kommer att stängas av under vissa tider som monteringen pågår. 

Källa: Göteborg stad