På Örebro universitets hemsida säger hon att många höjer på ögonbrynen i förvåning när hon presenter sig som byggnadsingenjör och jobbar med att rita byggelement som bjälklag, balkar, väggar och pelare.
– Folk har en bild av byggnadsingenjören som en medelålders man, ofta lite kraftfullt byggd. Man jag är tjej, har dessutom utländsk bakgrund och går klädd i slöja och långkjol, säger Maliun Ali Hussein som nu jobbar som konstruktör på Strängbetong i Stockholm.
Den utländska bakgrunden består i att hon är född i Somalia men uppvuxen i Örebro.
– I många invandrarfamiljer vill föräldrarna att barnen ska utbilda sig inom medicin, antagligen därför att man upplevt krig och att kunskaper inom det området blir så viktiga, säger hon.
– Men jag tyckte tidigt att ingenjör verkade häftigt. Sedan lärde jag mig att det fanns olika ingenjörer. Byggnadsingenjörer verkade ha de mest spännande jobben, speciellt när de jobbar i större projekt.
Trots det började hon på Karolinska institutet i Solna. Hon läste på det biomedicinska analytikerprogrammet. Men det kändes efter ett tag ”helt fel”.
Så hon började på byggnadsingenjörsprogrammet i Örebro.
Under studietiden i hemstaden var hon också så kallad studentambassadör och hjälpte skolelever med läxorna i framförallt matte på invandrartäta Vivallaskolan — där hon själv pluggat en gång i tiden.
Ett år fick Maliun Ali Hussein byggföretagets Peabs stipendium ”Ung och lovande” på 50000 kronor.
2008, då hon var klar med studierna i Örebro, började hon på Strängbetong.
Den sjätte februari i år tar hon emot Årets alumn — ett pris som delas ut till tidigare elever som anses inspirera ungdomar till universitetsstudier.