Nyheter

Hyra ska finansiera ny arena

Beslutet om Stockholmsarenans vara eller icke vara närmar sig. Under onsdagen presenterades en modell av arenan, som ska byggas bredvid Globen.

Det är i november som kommunfullmäktige beslutas ta beslut om att den nya Stockholmsarenan ska byggas. Hela arenaområdet beräknas kosta 2,7 miljarder kronor att bygga. För pengarna får stockholmarna en arena som ska rymma 30 000 sittplatser vid fotboll och 40 000 vid konserter. Arenan får dessutom ett skjutbart tak.

— Bygget ska finansieras av försäljning av byggrätter. Till exempel ska ett intilliggande hotell byggas och kommersiella lokaler under arenan. Resten av kostnaden finansieras av hyresintäkter från en tilltänkt operatör som vi för förhandlingar med nu, säger Mats Grönlund, vd på Stockholmsarenan AB.

Enligt tidigare beräkningar skulle arenan kosta cirka 1,9 miljarder att bygga. Varför den kraftiga ökningen?
— De två beräkningarna är lite som att jämföra äpplen och päron. De gamla beräkningarna baserades dels bara på själva arenan medan vi nu inkluderar allt markarbete också. Sedan har siffrorna ökat eftersom vi gjort noggrannare beräkningar. Området är bekymmersamt med många ledningar och gator att ta hänsyn till. Slutligen har det varit en indexhöjning sedan de första beräkningarna gjordes, säger Mats Grönlund.

Enligt Mats Grönlund är ambitionen att bygget inte ska kosta skattebetalarna någonting. För att det ska bli genomförbart krävs det att intresset för fotboll och olika evenemang inte sjunker jämfört med i dag. Dessutom är det ett krav att ett avtal med en operatör skrivs på innan bygget kan starta.

— Sedan har vi ju en positiv bieffekt av arenan som vi inte pratat så mycket om. Det är intäkterna som alla hitresande ger i form av hotellövernattningar, restaurangbesök och taxiresor, säger han.

Stockholmsarenan är tänkt att bli Hammarbys hemmaarena. Men Mats Grönlund välkomnar även andra Stockholmslag.
— En sådan här arena ska inte vara exklusiv för ett lag. Det ska vara en arena för alla stockholmare och deras favoritlag, säger Mats Grönlund.