Nyheter

Hyresgäst hos Lelånghus: ”Allt är kaos här”

Trots överklagan från Lelånghus ligger användningsförbudet för bolagets tre hus i Rågsved fast.<br/> De flesta av hyresgästerna har eller kommer att erbjudas nya lägenheter av andra värdar. Men skadeståndskrav är att vänta för Lelånghus.

Det är på grund av bristande brandskydd som stadsbyggnadsnämnden har utfärdat användningsförbud för husen. Linda Petersson Raidla bor i ett av dem.

— Klart man oroar sig. Om det börjar brinna brinner det fort, säger hon.

Hon och hennes sambo har letat efter en ny lägenhet men har ännu inte hittat någon.

— Det har varit dålig information. Allt är kaos här, säger Linda Petersson Raidla.

Hyresgästföreningen har ordnat flera möten med hyresgästerna, men Lelånghus har endast informerat via två brev.

Användningsförbuden utfärdades för drygt en månad sedan och kopplades till viten på flera miljoner kronor. Lelånghus överklagade användningsförbudet till länsstyrelsen och begärde inhibition, verkställighetsförbud, av nämndens beslut. Länsstyrelsen beviljade inhibition av vitesbeloppen, men avslog inhibition för själva användningsförbudet.

Det innebär att hotet om miljonvite tillfälligt är undanröjt för Lelånghus men att det fortfarande är förbjudet att använda husen. Lelånghus överklagande ska länsstyrelsen pröva senare.

De tre byggena består av två höghus i närheten av tunnelbanestationen och ett fyravåningshus en bit därifrån. I höghusen har Karolinska sjukhuset hyrt in sin personal i ett 70-tal lägenheter. När användningsförbudet utfärdades flyttade de boende tillfälligt till hotell. Nu har de flyttat till evakueringslägenheter och bostadshotell.

I fyravåningshuset bor fortfarande hyresgäster kvar, men Fastighetsägarna Stockholm har ordnat fram flera privata hyresvärdar som erbjuder tomma lägenheter till Lelånghus hyresgäster.

— Det är det första positiva vi har fått höra. Vi har fått mejladresser till hyresvärdar som vi ska kontakta, säger Linda Petersson Raidla.

— Det handlar om 30 lägenheter hos privata fastighetsägare som är lediga nu, säger P-O Brogren, ombudsman på Hyresgästföreningen.

Nu är skadeståndskrav att vänta från flera håll. Lena Freijd, HR-direktör på Karolinska universitetssjukhuset, säger att sjukhuset kommer att rikta skadeståndskrav på Lelånghus på grund av merkostnader i samband med flytten av sin personal.

— Självklart. Användningsförbudet beror på försumlighet hos byggherren. Vi har också skrivit en uppsägning av vårt hyreskontrakt till Lelånghus om de skulle få rätt i sin överklagan, säger Lena Freijd.

Hyresgästföreningen ska hjälpa sina medlemmar att rikta skadeståndskrav mot Lelånghus. Dessutom har föreningen startat en diskussion med stadens politiker om bostadsförmedlingen.

— Vi ska ta en fajt med bostadsförmedlingen. De har lämnat ut en produkt man inte kan använda och tagit 2 000 spänn för förmedlingen, säger P-O Brogren.