Nyheter

I Rejlers spår för framtids segrar

Peter Rejler, vd, brukar själv delta i tävlingarna och här är en bild från förra årets Stefettvasa. Foto: Nisse Schmidt

Stafettvasan hade inte plats för Rejlers 35 lag och då blev de tvungna att tänka om.
Det resulterade i en helt ny tävling – Grönklittstafetten vid Orsa skidstadion.
Den gick av stapeln i helgen och 30 av de 45 startande lagen var från Rejlers. 

–  För 16 år sedan började några stycken från Rejlers att åka Vasaloppet och sedan även Stafettvasan, säger Peter Rejler, vd och sportentusiast.
Och intresset bland företagets anställda var stort. Så stort att när anmälan till årets Stefettvasa skulle göras så fick inte Rejlers alla lag en startplats.
– Vi var sent ute och det var nästan fullt, bara två av lagen fick plats. Det kändes trist eftersom vi verkligen brinner för detta och folk var inställda på att åka.
 
Rejlers kontaktade då Orsa Skidklubb och frågade om de var intresserade av att arrangera en stafett med minst 35 lag.
Det var de. Klubben har tidigare försökt att starta en motionstävling i Orsa Grönklitt , men har ställt eftersom för få lag anmält sig.
– Vi tänkte lägga ner , men när Rejlers tog kontakt så tänkte vi att vi gör ett nytt försök. Förhoppningsvis väcks intresset i år och tävlingen kan fortsätta , säger Bror Nilsson, tävlingsansvarig på Orsa Skidklubb.I helgen som gick var cirka 175 av Rejlers merbetare från Sverige, Finland och Norge på plats och tävlade.

Det bästa Rejlers-laget slutade på sjätteplats, där bland andra vd:n själv var med och körde.
Rejlers hade även lag på sjunde (Karlstadslaget) och åttonde plats (laget från Finland.)

Aron Anderson, som under föra året genomförde en svensk klassiker i rullstol, åkte alla stefettsträckor själv.

 
Tävlar ni med varandra, eller mot varandra?
– Det blir ju en intern tävling mellan lag och kontor. Men huvudsaken är att man är med och tycker att det är kul. Vi vill skapa ett friskt företag, säger Peter Rejlers.
 
Hur är stämningen på kontoren efter ett lopp? Är det några dåliga förlorare?
– Det är klart man skojar om det och vissa retar varandra, men sådant hör väl till. Men någon dålig stämning på riktigt är det inte.
 
Är tävlingsinriktade i jobbet?
– Ja, absolut. Vi vill vara bäst. Jag har försökt att bygga in tävlingsandan i kulturen på företaget. I jobbet ska tänket vara att ”vi ska vara bättre än konkurrenterna och vi ska vinna det här kontraktet.” Så har det varit sedan starten. Farfar grundade företaget 1972 och han var en riktig tävlingsmänniska och det har gått i arv. 
 
Vilka fler aktiviteter har ni inplanerade framöver?
– Vi brukar köra Rejlerklassikern, då vi kör hela klassikern, men man har en viss tidsperiod på sig att göra de olika tävlingarna. Sedan är det en del andra stafetter, som Bellmanstafetten, som vi brukar vara med i. I maj ska vi till exempel vara med i Utö Swimrun. 
Varför gör ni det här?
– Vi ser att den tid och energi vi lägger ner på friskvård ger resultat, både i sjukfrånvaro och att medarbetarna blir gladare. Det är hälsosamt helt enkelt och vi ser att det också är ett bra sätt att bygga team och stärka sammanhällningen. 
 
Hur får ni medarbetarna att engagera sig?
– Jag är personligt engagerad. Jag är ute och pratar om hälsa på alla våra kontor. På varje kontor har vi också en hälsoansvarig som driver de här frågorna. Vi sätter också upp mål och siktar mot dem. Vi ger också friskvårdsbidrag till våra anställda och betalar startavgifter till tävlingarna. Vi försöker se till att träningen är lättillgänglig.