Nyheter

Implenia renoverar Getingmidjan

Ali Sadeghi, chef för verksamhetsområde Investering på Trafikverket, skakar hand med Fredrik Björckebaum, Vd Implenia Sverige AB. Foto: Implenia

Implenia vinner nytt kontrakt i hjärtat av Stockholm – renovering och upprustning av Getingmidjan. 
I projektet ingår upprustning av en 2 km lång vältrafikerad järnvägssträcka samt utbyte och reparation av tunga konstruktioner såsom broar och tunnlar. 
Kontraktet är värt omkring 885 miljoner kronor.

Implenia har säkrat kontraktet för upprustning av Getingmidjan. Trafikverket har tilldelat Implenia uppdraget. 

Getingmidjan är en viktig del av Sveriges järnvägsnät och är en av de mest trafikerade sträckorna i hela landet, med ett snitt på ett tåg var tredje minut. Den befintliga anläggningen byggdes på 1950-talet och är inte anpassad för dagens trafik. 

Kontraktet omfattar upprustning av en 2 km lång järnvägssträcka samt utbyte och reparation av tunga konstruktioner såsom broar och tunnlar. Fem järnvägsbroar och två gångbroar samt både Riddarholmstunneln på 120 meter och Södertunneln på 600 meter kommer att renoveras för att möta kraven.

Det är ett komplext projekt inom infrastruktur och Implenia löser därför logistiken främst på vatten med pontoner, båtar och annan tung marin utrustning. I samband med förberedande arbeten för Getingmidjan är Implenia redan på plats sedan 2016, Lilla Getingmidjan. Kontraktet är värt SEK 885 miljoner och startar under sommaren 2017 och tar cirka fyra år att slutföra.

– Vi är stolta och glada över att kunna få visa vår omfattande expertis inom ett projekt som är så viktigt för Sverige. Det är även glädjande att vi får vara en del av en hållbar utveckling av Stockholm, säger Fredrik Björckebaum, vd för Implenia Sverige AB. 

FAKTA

  • Implenia är det ledande bygg- och anläggningsföretaget i Schweiz med starka positioner i Tyskland, Österrike och på den skandinaviska infrastrukturmarknaden. Implenia grundades 2006 genom en sammanslagning av två schweiziska företag.
  • Förvärvade Bilfinger Construction 2015.
  • Implenia jobbar med  tre entreprenader i Förbifart Stockholm; Johennelund, Lunda och Hjulsta Södra.
  • Implenia med huvudkontor i Dietlikon nära Zürich har fler än 8 200 medarbetare i Europa.