Nyheter

Jerker Lessing tilldelas årets Excellence in Civil Engineering

Jerker Lessing.

Jerker Lessing är svensk primus motor och internationell stjärna inom industriellt byggande. Som forskare, lärare och utvecklare lyfter han området till nya nivåer. Därför tilldelas han Samhällsbyggarnas utmärkelse Excellence in Civil Engineering 2021.
– För mig känns det som något av det finaste man kan få, säger Jerker Lessing, FOU-chef på BoKlok.

Jerker Lessing har lett forskning- och utvecklingsprojekt för några av de största i branschen, sedan 2015 som FoU-chef på BoKlok.

Dessutom har Jerker Lessing rönt stora framgångar som forskare och undervisare: vid Lunds tekniska högskola, LTH, och i en förlängd roll som adjungerad professor vid prestigeuniversitetet Stanford University. Flera av hans böcker är referensverk på området industriellt byggande.

Efter studietiden var han aktiv i Svenska väg- och vattenbyggares riksförbund (SVR) – som nu är en del av Samhällsbyggarna. 

Via Stanford har han etablerat en kurs om industriellt byggande för studenter och forskare och också skapat Industrialized Construction Forum – en global konferens för både akademi och industri som lockar deltagare från hela världen.

– För att komma framåt i många av samhällets stora utmaningar behöver vi fritänkare med förmåga att koppla samman olika delar till nya helheter. Jerker Lessings gärning är ett paradexempel på ett sådant gränsöverskridande. Det bidrar till att ge byggbranschen fart – mot ökad hållbarhet och effektivitet – utan att tappa kvaliteter, säger Samhällsbyggarnas vd Lars Strömgren.

Vad betyder utmärkelsen för dig?

– Det är ett erkännande av det jag arbetar med och har åstadkommit! Och det gläder mig att det också noteras av andra i branschen och förhoppningsvis kan det också inspirera andra, inte minst unga branschkollegor och studenter.

– Utmärkelsen ger mig också en känsla av ”din plan verkar funka”. Och den planen har alltid varit att jobba med det som verkligen intresserar mig och att göra det tillsammans med människor som inspirerar och stöttar och som man har roligt med.

Juryns motivering:

Industriellt byggande är ett område med framtiden för sig, både när det gäller digitaliseringens möjligheter men också som en viktig del i det hållbara samhällsbygget. Jerker Lessing visar genom lång erfarenhet, stor kunskap och ett öppet sinne hur vi kan ta oss an vår byggda miljö på nya sätt och vilken potential detta har för vår framtid. 

Vinnaren av Excellence in Civil Engineering ska ha bidragit till att utveckla profession, sektor och samhälle inom forskning och utbildning, arbetsformer och arbetsprocesser samt hållbarhet. Det är kriterier som Jerker Lessing uppfyller med råge.FAKTA JERKER LESSING

Ålder: 49 år

Familj: Gift och har två barn.

Utbildning/bakgrund: Civilingenjör Väg och Vatten, Lunds tekniska högskola, LTH, Examen år 2000 (V95). Teknisk doktor 2015, LTH.

Jobb: Forsknings och utvecklingschef på BoKlok, adjungerad professor, Stanford University