Nyheter

JM säger upp personal

JM vill säga upp alla 31 anställda kollektivanställda i Göteborg. Orsaken är minskad lönsamhet. <br></br> — Det är cyniskt. Man vill rensa ut de som är för gamla, säger Bernt Lundborg, snickare och sammankallande av MB-gruppen på JM Region Vä

Under onsdagen meddelade JM sina nedskärningsambitioner. Beslutet beror bland annat på ett minskat antal nya byggprojekt.

— Orsaken är ett minskat antal byggstarter. Det är ett direkt resultat av den turbulenta byggmarknaden där kunderna är allt mer avvaktande, säger Anders Johansson, byggchef på JM Region Väst.

Sammanlagt rör det sig om 31 arbetare som företaget vill sparka. Det är hela personalstyrkan av anställda kollektivanställda på JM:s Region Väst. I en uträkning företaget gjort har man kommit fram till att övertaligheten ligger på 23 personer. Men JM väljer att ändå att ta bort hela personalstyrkan.

— Vi försöker alltid att inte jobba helt på egen hand för att klara konjunkturerna bättre. Nu har vi så gott det går försökt att ta hem de jobb vi kan till vår personal men i de återstående projekten har vi kontrakt med entreprenörer, säger Anders Johansson.

Varför vill ni bara avskeda hantverkare?
— Därför att det är där vi märker av nedgången först. Och nu handlar det också bara om vår träkompletterande verksamhet. Vad gäller vår tjänstemannasida så är antalet personal lagom.

Bernt Lundborg anser dock att det finns en annan orsak till neddragningen.

— De vill få bort de anställda som är för gamla. Medelåldern på de sju som inte var övertaliga ligger på över 60 år. Och alla som de vill ta bort är killar som jobbat inom företaget i 10-20 år. Men nu när de är för gamla sparkas de ut. Det är ett cyniskt beteende, säger Bernt Lundborg.

Men om ett företag upplever en dålig lönsamhet är det väl rimligt att man anpassar sig efter detta?

— Ja men vi ska ju fortfarande producera lägenheter. Och även om produktionen minskar så skulle det fortfarande vara för mycket för att den nuvarande personalstyrkan skulle hinna med den. Det är bland annat därför så mycket av vår produktion läggs ut till underentreprenörer.

Facket har nu begärt en omplaceringsförhandling och parterna ska mötas igen på onsdag i nästa vecka. Bernt Lundborg har inte gett upp hoppet.

— Vi kommer att göra vad vi kan för att detta inte ska ske. Vi kan till exempel gå vidare till centrala förhandlingar, säger Bernt Lundborg.