Nyheter

”Just nu ser det <br></br> ganska bistert ut”

I två år har Olle Ehrlén varit vd och koncernchef på NCC. Nu står han inför sin tuffaste utmaning hittills. Bolaget räknar med att 2 500 anställda kommer att sägas upp – men det räcker inte. <br></br> — Det kommer att behövas betydligt fler u

Hela sitt yrkesverksamma liv har Olle Ehrlén ägnat åt NCC. 1973 började han på dåvarande ABV, som senare blev NCC.
— Det är fantastiskt att ha fått jobba längs hela linjen och se hela byggbranschen. Jag har fått göra karriär i företaget och har aldrig känt att jag har behövt söka lyckan någon annanstans, säger han.

Under ett par års tid, parallellt med det dåvarande jobbet som Sverigechef på NCC, var Olle Ehrlén ordförande i Sveriges Byggindustrier.

— Jag trivs bättre här, men det var en intressant tid. Det är en del av mitt jobb att vara engagerad utanför företaget, det är ett sätt att påverka branschens omgivning. Det jag tycker är roligt är att leda en organisation, se resultat och få alla att dra åt samma håll. Det var inte alltid det kändes så inom Sveriges Byggindustrier, det är ju mycket ett motsatsförhållande mellan facket och arbetsgivarsidan.

Just nu pågår en avtalsrörelse som ska leda fram till ett nytt kollektivavtal i byggbranschen. Två stora stötestenar är ackordslönen och ombudsmännens makt. Företagen vill kunna förhandla mer direkt med medarbetarna och vill slopa ackordstvånget.

— Kollektivavtalet är väldigt viktigt för NCC. Vi vill ta ett större ansvar inom företaget. Vi vill ha ett modernt avtal där individen får en möjlighet att påverka sin arbetssituation. Men det känns fortfarande väldigt långt kvar, säger Olle Ehrlén.

Relationerna mellan Byggnads och Sveriges Byggindustrier i avtalsrörelsen verkar nu vara sämre än någonsin. När Olle Ehrlén var ordförande för Sveriges Byggindustrier deltog han i två avtalsrörelser. Hans motpart var Byggnadsarbetareförbundets ordförande Hans Tilly, som hyser stor respekt för NCC:s koncernchef:

— När han var ordförande för Sveriges Byggindustrier hade jag en väldigt bra dialog med honom även om det slutade med en två dagars konflikt. Han är en lätt person att umgås och prata med, säger Hans Tilly.

Olle Ehrlén har tidigare vänt sig emot tendensen att skylla problem på Byggnads och i stället lyft upp byggbolagens ansvar för att utveckla sina medarbetare.

— Det är upp till företagen att åstadkomma förändringar och då gäller att skapa förtroende. Det är väldigt lätt att skylla på att Tilly och Antoni är ovänner, men det håller inte. Och de är dessutom inte ovänner.

Under 2008 och januari 2009 har NCC sagt upp 1 500 personer. Nyligen meddelade koncernen att ytterligare 1000 personer kommer att få gå inom det närmaste halvåret. Det innebär en totalsiffra på 2 500 personer, eller ungefär 13 procent av personalstyrkan.

Under den förra byggkrisen, i början av 1990-talet, försvann mellan 40 och 50 procent av NCC:s medarbetare. Och dagens kris tror Olle Ehrlén kommer att leda till ännu fler nedskärningar än de som hittills har meddelats.

— Jag tror att det kan bli väldigt stora tal om inte byggkonjunkturen vänder snart. Just nu ser det ganska bistert ut. Jag är ganska pessimistisk och ser hur övrig industri bromsar in. Vi ser hur orderingången viker och vi kommer att fortsätta se det framöver, säger han.

Hur känns det att kicka 2 500 personer?
— Jag tycker det är tråkigt. Men de som säger upp människorna öga mot öga har det värre. 90 procent av personalen är kvar i företaget och jag har ett ansvar för att företaget ska vara så konkurrenskraftigt som möjligt. Det måste vara mitt fokus. Den som blir uppsagd drabbas väldigt hårt men jag måste tyvärr bortse från de konsekvenserna när jag fattar beslut, säger han.

Under höstens lågkonjunktur och finanskris har det talats mycket om bankernas ovilja att låna ut pengar. NCC har inte blivit hindrat i sin verksamhet på grund av nekade byggkreditiv, säger Olle Ehrlén, men företaget har haft svårare att få finansiering.

— Över huvud taget är det svårare att förhandla om lån och finansiering. Vi har lyckats bra ändå och har lånelöften, men man får jobba mycket mer för finansiering, säger han.

Byggchefernas ordförande Lars Bergqvist har kritiserat byggbolagen för att de skär bort för mycket personal i lågkonjunkturen. Han har i stället förordat mer kreativa lösningar med fokus på utbildning.

— Det tycker jag är bra om det går att lösa. Men det måste man se till individuellt, det går inte att sätta 2 500 personer i skolbänken, säger Olle Ehrlén.

En effekt av nedskärningarna kommer att bli att mångfaldsarbetet kommer att ta ett rejält kliv tillbaka.
— Ett jättestort problem för oss är att sist in åker först ut. Det leder till en skev åldersfördelning eftersom vi har anställt unga, kvinnor och personer med utländsk härkomst på senare tid. Vårt arbete med att få en breddning och nytänkande får en stor utmaning.

Olle Ehrlén ser i stället möjligheten att i kollektivavtalsförhandlingarna enas om olika åtgärder som till exempel arbetstidsbank eller pensionsvillkor. Men det är något som han menar att arbetsmarknadens parter borde ha tagit upp tidigare, innan det blev skarpt läge.

Nu skär NCC bort minst 2 500 av sina anställda. Men det är möjligt att företaget kommer att behöva lika många igen när konjunkturen vänder uppåt. Olle Ehrlén tycker att konjunktursvängningarna i branschen är svårhanterliga och ser i förlängningen att det kan leda till kvalitetsproblem.

— Det kommer att bli väldigt tufft när konjunkturen vänder. Då kommer personalen att vara den trånga sektorn och då riskerar vi att kvaliteten inte blir bra, säger han.

Dessutom kommer många i byggbranschen att pensioneras inom de närmaste 5-10 åren.
— Det är väldigt jobbigt att få en skev åldersstruktur. Konjunkturen vänder först i industrin och sen i byggbranschen men då har många redan gått över till industriföretagen och vi har svårt att få tillbaka medarbetarna. Långsiktigt kommer vi att ha problem med att rekrytera.

Olle Ehrlén beskriver sig själv som trygg, långsiktig och engagerad. Hans drivkraft är att åstadkomma resultat.
— Det är en förmån att sitta här och glädjas åt när andra gör ett bra jobb, säger han.

Det tråkigaste med jobbet tycker han är när någon gör honom besviken.
— När någon eller en organisation har fel inställning.

Fast på det stora hela tycker han att det är ”skitkul” att åka till jobbet varje dag. Och han brukar vara på plats vid sjutiden på morgnarna.

Vad gör du för att koppla av om det är för mycket på jobbet?
— Om det är för mycket på jobbet då jobbar jag. Annars läser jag en bok, löser sudoku eller tar en promenad.

Hur mycket jobbar du?
— Att räkna arbetstimmar är ett gammaldags sätt att tänka som kommer från tiden med stämpelklocka. Jag har förmånen att kunna läsa mejl hemma och kan sätta mig med en kopp kaffe och läsa en rapport. Jobbet engagerar mig och jag är på mer eller mindre hela tiden. Men jag switchar off också när det behövs, det är inga problem.

Vad har du för lön?
— Strax över sex miljoner i fast lön. Men vi frös lönerna i höstas. Koncernledning och högsta ledningen får ingen löneförhöjning för 2009. Med tanke på hur tiderna är tyckte vi att det kändes helt fel att höja lönerna.

Spelar golf och åker skidor

Ålder: 59 år.
Bor:I en bostadsrätt i Stockholms innerstad.
Titel:Vd och koncernchef för NCC.
Familj:Hustru och två vuxna döttrar.
Utbildning: Civilingenjörsutbildning med inriktning mot väg och vatten vid Chalmers.
Fritidsintressen:Golf, skidåkning, natur, läser.
Dold talang: – Nej. Jag döljer inget.

……

Andra röster om Olle Ehrlén:

Hans Tilly, ordförande för Byggnads:

— För det första är han en riktig byggare, han har varit i byggbranschen hela sitt liv och jag tror till och med att han har varit på NCC i alla år, och det tycker jag märks när man pratar med honom. När han var ordförande för Sveriges Byggindustrier var vi inte överens om allting och det är vi fortfarande inte, men man kan tycka att en person är bra att prata med ändå. Jag upplever honom som öppen, rak och ärlig.

Ulf Thorné, NCC:s vik chef för internkommunikation:

— Alltid när man pratar med honom är han väldigt närvarande i samtalet, så man får vara på tårna. Han gillar att ”tjöta”, att munhuggas på ett trevligt sätt. Som chef är han väldigt prestigelös och han har en humor som är lagd åt det ironiska hållet. Som presschef var mitt råd till honom att tona ner den ironin för att den inte alltid går fram. Han är en lugn person och har ett jämnt humör. Han är ganska närvarande på koncernkontoret, han sitter precis där alla kommer in så det första man ser är Olle Ehrlén som sitter med öppen dörr.