Nyheter

Daniel Kindberg frias i Hovrätten

Daniel Kindberg med advokat Olle Kullinger från förra gången Kindberg stod inför rätta. Foto: Samuel Karlsson
Daniel Kindberg med advokat Olle Kullinger från förra gången Kindberg stod inför rätta. Foto: Samuel Karlsson

För två år sedan dömdes Daniel Kindberg till tre års fängelse för ekonomisk brottslighet. Nu frias han av Hovrätten, liksom de övriga två medåtalade. Alla tre frias på samtliga åtalspunkter.

Hovrätten för nedre Norrland meddelar på fredagen att de river upp Ångermanlands tingsrätts fällande domar och friar de tre dömda i det så kallade Östersundsmålet på samtliga åtalspunkter.

De åtalade slipper därmed betala skadestånd och rättegångskostnader till Fältjägaren AB och Östersundshem. Hovrätten avslår också åklagarens talan om näringsförbud för Daniel Kindberg.

De tre männen misstänktes för ett brottsupplägg som gick ut på att slussa mångmiljonbelopp från det kommunala bostadsbolaget Östersundshem via Peab till den så kallade Sollefteåföretagaren, som förde pengarna vidare till fotbollsklubben Östersunds FK.

I november 2019 dömde tingsrätten dömde Daniel Kindberg för bland annat för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott till fängelse 3 år. Sollefteåföretagaren dömdes bland annat för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman och grova bokförings-brott till fängelse 2 år och 6 månader. Den så kallade Peabmannen dömdes för bland annat grov trolöshet mot huvudman till fängelse 2 år. 

Daniel Kindberg dömdes också att tillsammans med de andra åtalade att solidariskt betala skadestånd för ekonomisk skada till två målsägande med 9,2 respektive 4,4 miljoner kronor.

– Det här måste betecknas som en ren rättsskandal som saknar motstycke i svensk rättshistoria, sa han då i en kommentar till domen och gjorde klart att han tänkte överklaga beslutet.

Enligt Hovrättens dom har utredningen inte kunnat bevisa att de åtalade agerat utifrån en gemensam brottsplan om fakturorna verkligen innefattar arbete som inte har utförts.

logo
Susanne Bengtsson