Kläckte idé ur en äggkartong

Kläckte idé ur en äggkartong
Stefan Andersson är årets David mot Goliat-pristagare. Foto: Thomas Johansson.

Ibland finns lösningen mitt framför en.

En äggkartong blev grunden för en helt ny typ av armeringsdistanser.

För denna innovation har Stefan Andersson, vd på Eurospacer, belönats med utmärkelsen David mot Goliat.

Vilken småföretagare i Sverige har det där lilla extra för att utmana branschens jättar? Tidningen Driva Eget har korat årets David mot Goliat-pristagare, som i år heter Stefan Andersson och är vd på företaget Eurospacer i Göteborg.

Stefan hittade inspirationen till sin uppfinning Speedies hemma i köket – i en äggkartong! Han lånade äggkartongens konstruktion för att ta fram en helt ny typ av distanser, som används när man gjuter betonggrunder.

Armeringsdistanser är ett hjälpmedel när man armerar till exempel betongplattor. De ska hålla upp armeringsjärnen så att de hamnar på rätt nivå. Blir något fel kan fukt tränga in och betongen spricker.

I slutet på 1990-talet kom Stefan att intressera sig allt mer för produkterna, som han beskriver som närmast bortglömda inom byggbranschen, har låg status och har haft en dålig produktutveckling. Ändå är de otroligt viktiga när det gäller att lägga grunder för i princip alla byggen som görs.

2010 startade Stefan Andersson Eurospacers för att utveckla och tillverka distanser. Genombrottet kom 2012, när Stefan vaknade en natt mitt i en dröm – och med en helt ny idé.
– Jag hade tänkt på äggkartongens konstruktion länge, med de bärande konerna och trycktåligheten, och tänkt att det här kunde man bygga vidare på. Men nu visste jag hur jag skulle göra, berättar han.

Den nya produkten skulle vara lättare att frakta, snabbare att lägga ut, bättre ur ergonomisk synvinkel för byggarbetarna plus att han till skillnad från konkurrenterna skulle göra den i miljögodkänd plast.

Det sägs ofta att byggbranschen är konservativ och stelbent. Men Stefan håller inte med.
– Då handlar det om dåliga produkter. Det vi brottas med är att intresset för den här produktgruppen är helt obefintligt. Men när vi väl får visa upp våra Speedies är de oerhört lättsålda.

Han tar ett exempel: Säg att du står i kön på Ica. Det är tio i kön och den längst fram har krångel med kortet. Det tar en minut extra. Då går det tio minuter extra om man räknar med alla dem som står bakom den personen i kön.

Så funkar det på byggen också. Minsta strul när man gjuter grunden och du riskerar förseningar som kostar massor i varje steg därefter. Ju tidigare förseningar i kedjan, desto dyrare.

I mars 2013 var produkten klar att presentera för kunder. Redan två år senare låg omsättningen på 13 miljoner kronor.

Stefan Andersson har han inte bara ökat omsättningen i bolaget i snabb takt utan har även fått patent godkända i både USA och Kina. Målet är att utmana de stora jättarna på världsmarknaden med ett bättre, snabbare, miljövänligare och mer ergonomiskt sätt att gjuta grunder. 

– David mot Goliat-priset betyder jättemycket. Jag har verkligen känt mig som en David som utmanat de stora drakarna på marknaden, säger Stefan och menar att det finns poänger med att vara liten:

– Vi har kunnat röra oss under radarn medan vi utvecklat vår produkt och har kunnat överraska. Vi är ett litet företag i ett litet land, ingen hade kunnat förutspå att detta kunde hända.

Text: Yasemin Bayramoglu
 

Så här lyder Driva Eget-juryns motivering:
”Stefan Andersson har visat att ett en enda persons kreativa tänkande inte bara kan föda nya, bättre produkter, utan även kan hitta öppningar på marknaden när ingen annan ser dem.  Nu sätter Eurospacers siktet på en utlandslansering. Stefan är årets självklara David!”