Nyheter

Kolla, de gräver ner en hel stad

Skyskrapor finns men nu kommer jordskrapan. Eller vad ska man kalla förslaget att bygga en hel stad i en gammal sibirisk diamantgruva?

Det är den ryska arkitektbyrån AB Elis som till synes låtit sig inspireras av dvärgarna i Tolkiens berömda boktrilogi Sagan om ringen. Dvärgarna som byggde en hel stad i underjorden.

Eco-City 2020 heter förslaget som innebär att stora delar av den sibiriska staden Mirniy flyttas ned i en gammal diamantgruva. Målet är att skapa en ”trädgårdsstad som kommer att locka ryska invånare såväl som internationella turister till östra Sibirien” som det står i ett pressmeddelande från AB Elis.

— Jag jobbar som lärare på en arkitekturskola i Moskva och hade en student där som kommer från Mirniy. När hon visade foton på hur det ser ut där så väcktes idén, säger Nikolay Lyutomskiy, arkitekt och projektledare på AB Elis.

Totalt ska 10 000 personer kunna bo i hålet som har en diameter på ungefär en kilometer och ett djup på 550 meter. Över hålet vill arkitekterna anlägga en gigantisk, genomskinlig kupol som täcks av solceller. Under kupolen ska staden anläggas i tre våningsplan. Längst ned ska man kunna odla växter och även producera kött. På den andra nivån anläggs en park. Längst upp byggs bostäder och sociala anläggningar.

Det hela låter ganska komplicerat. Vad ser du som den största utmaningen?

— Helt klart kupolen. Jag tror att den största kupolen idag finns i Japan med en diameter på några hundra meter. Vi vill bygga en kupol på nästan en kilometer, säger Nikolay Lyutomskiy.

Bakgrunden till planen är bland annat områdets kärva miljö. I januari ligger medeltemperaturen på 35 minusgrader, i juli är medeltemperaturen 29 plusgrader. Genom att bygga in staden under en kupol hoppas arkitekterna kunna mildra klimatet. Staden ska även kunna isoleras från kyla av de omgivande gruvväggarna.

— Tanken är att vi ska kunna använda oss av jordens egen värme från hålets botten, säger Nikolay Lyutomskiy.

Planen på att bygga en underjordisk stad har ställt arkitekterna inför en rad utmaningar. Bland annat vill man undvika översvämningar genom att bygga en vägg som ska stänga ute grundvattnet. Men smakar det så kostar det. Nikolay Lyutomskiy gissar att bygget kan bli ett mångmiljardbygge.

Är detta ett realistiskt förslag eller ett vilt fantasiförslag?

— Förslaget går att genomföra, om man vill. Förutom arkitekter så har Moskvas bästa ingenjörer jobbat med förslaget. Men det är inte så realistiskt att tro att det ska bli av. Egentligen kan man säga att det här är ett antikrisprojekt. När finanskrisen slog till så blev många av byråns arkitekter sysslolösa. Då satte jag dem i arbete med detta.