Konkurs

Konkurserna fortsatte öka under februari

Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe. Foto: Creditsafe
Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe. Foto: Creditsafe

Vi lämnar ännu en dyster månad bakom oss. Under februari ökade konkurserna inom byggsektorn med över 80 procent, jämfört med förra året.
– Vi befinner oss mitt i stormens öga, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

Enligt Creditsafe försattes totalt 908 aktiebolag i konkurs i februari, jämfört med 559 förra året och 454 året innan. Det är, enligt kreditupplysningsföretaget, den högsta februarisiffran på 30 år.

Hotellbranschen är värst med en ökning på 99 procent, följt av konsultbolag (96 procent) och byggbranschen som ökar med 84 procent, jämfört med februari 2023.

– Det är 19:e månaden i rad med negativ utveckling och flera branscher uppvisar riktigt mörka siffror. Dessutom ser vi att betydligt fler anställda drabbas av konkurser varje månad, säger Henrik Jacobsson.

Större byggföretag

Bland de större konkurserna inom bygg i februari märks Stockholmsbolaget Finess Bygg Nyproduktion med 14 anställda och en omsättning på cirka 238 miljoner kronor (2022) samt Huvudgatan Entreprenad i Stockholm med en omsättning 2022 på cirka 118 miljoner kronor.

Enligt Creditsafe hade närmare 17 procent av aktiebolagen inom samtliga branscher en kvarvarande skuld från skatteanstånd, totalt 237 miljoner kronor. Hittills i år har staten förlorat sammanlagt en halv miljard på uppskjutna skatteskulder hos konkursade bolag.

Creditsafe har även granskat bolag utan omsättning. Av samtliga företag som gick i konkurs i februari (908) hade 214 noll kronor i omsättning det senaste bokslutet, av dessa hade 129 statliga skulder hos Kronofogden.

Ljusningen syns inte till

Kreditupplysningsföretaget UC rapporterar en ökning inom byggsektorn i februari på 86 procent, värst drabbade är företag som sysslar med elinstallationer samt företag med koppling till bostadsbyggande. Inom byggsektorn gick totalt 197 företag i konkurs i februari, att jämföra med 106 i februari 2023, enligt UC.

– Den ljusning som många hoppas på framåt våren och sommaren syns alltså inte än bland företagen och arbetslösheten kommer öka i vår – men förhoppningen är att vi når toppen på konkursvågen till sommaren. Dock är det mycket som sker just nu i vår omvärld som marknaden har mycket liten påverkan på, såsom utfallet av kriget i Ukraina, Sveriges Natoansökan och två viktiga politiska val i både EU och USA – som får direkta konsekvenser på svenskt näringsliv. Flexibilitet och anpassning kan vara den nya vardagen och en nödvändig strategi för överlevnad för många företag framöver, säger UC:s vd Gabriella Göransson.