Nyheter

Konstruktören: ”Det har varit en jobbig process”

Det är av personliga skäl som den dömde konstruktören väljer att inte överklaga domen efter Kistaraset.

Raset vid utbyggnaden av Kista Galleria sommaren 2008 orsakades av att en avväxlingsbalk hade fått ett för smalt liv. I januari dömde Solna tingsrätt konstruktören till villkorlig dom och dagsböter och ålade konstruktionsfirman Cremona att betala 1,5 miljoner kronor i företagsbot.

Sista dagen för att överklaga domen var i fredags. Ingen av parterna har valt att överklaga. Därmed ligger tingsrättens dom fast.

Konstruktören har valt att inte överklaga av personliga skäl.

— Det är klart att det har varit en jobbig process. Vi tycker inte att domen är korrekt i alla delar, men hon är beredd att betala det här och gå vidare. Hon är kvinna och småbarnsmamma, det finns andra värden i livet som går före att processa, säger konstruktörens advokat Christina Bergenstein.

Hon anser att det finns flera delar i olyckan som inte har blivit prövade i rättegången, bland annat vad en mottagningskontroll av ritningar innebär och om det behövs en monteringsplan eller inte.

Åklagare Leif Johansson väljer att inte överklaga för att han tror att möjligheterna att få konstruktören fälld för grovt brott är begränsade. Detta trots att han yrkade på grovt arbetsmiljöbrott och grovt vållande till annans död i tingsrätten, som endast dömde konstruktören till brott av normalgraden.

För konstruktionsfirman Cremona var konstruktörens beslut avgörande.

— Cremona är beroende av hur konstruktören gör, vi sitter lite i samma båt. Och i och med att hon beslutade sig för att inte överklaga så gör Cremona naturligtvis samma sak. Och på Cremona vill man få den här saken ur världen, det har varit väldigt jobbigt för dem, säger Michael Fischbein, Cremonas advokat.

Christina Bergenstein berättar också att Sveriges Ingenjörer har varit i kontakt med henne.

— Branschorganisationen har varit väldigt upprörd. Man undrar vem som vågar arbeta som konstruktör efter det här? Det är ju många projekt som det blir felaktigheter i, säger Christina Bergenstein.