Nyheter

Krävande fasad utan räta vinklar

Fasadarbetena, som görs av företaget Eigon. Foto: Betonmast

I början av nästa år ska skidanläggningen SNÖ i Lörenskog strax utanför Olso stå klar. Det är en enorm inomhusarena för vintersport med cirka 40 000 kvardratmeter snöytor.Men av av de stora utmaningarna i bygget sitter på utsidan.

SNÖ är en jätteanläggning med bland annat fyra alpina nedfarter, sitt- och knapplift, samt rullband. Fallhöjden är ungefär 90 meter och den längsta nedfarten blir 520 meter lång med en max lutning på 38 %. Här finns också en snowboardpark och längdspår på cirka två kilometer. Anläggningen, där temperaturen alltid är runt två minusgrader, kommer att göra det möjligt att ägna sig åt alpina sporter året runt.

För ungefär två år sedan tecknades avtal mellan byggentreprenören Betonmast och Vinterparken om byggandet av Norges första anläggning för inomhusskidåkning, ett avtal värt 700 miljoner norska kronor. (Cirka 740 miljoner svenska kronor.)

Anläggningen ska öppna i början av nästa år och under hösten färdigställdes det som är en av byggets stora utmaningar: fasaden.

Arkitekterna Halvorsen & Reines vision var en smältande glaciär, vilket resulterade i det krävande fasadarbetet. Betonmast valde företaget Eiqon som leverantör av det komplicerade snickeri- och fasadarbetet och de skrev avtal för 40 miljoner norska kronor för arbetet.

Arbetet med fasaden, totalt 6 000 kvadratmeter ytan, påbörjades i oktober förra året och som mest har Eiqon Nybygg AS och Eiqon Fasade AS haft över 70 arbetare på plats.

–  Fasaden är speciell eftersom den är både komplex och påkostad. Vi valde Eiqon bland annat eftersom vi har goda erfarenheter av dem sedan tidigare, men det viktigaste var ett de kunde utföra både snickeriarbeten och fasaden, säger Erlend Nicolaisen, projektledare på Betonmast.

Vd för Eiqon Fasade AS, Sergejs Maksimenkovs, bekräftar att det varit en utmaning att få fasaden på plats.

– Den lutar inåt och det finns inga räta vinklar. Den består också av fyra olika material som ska sättas ihop: aluminium, polykarbonat, komposit och emaljerat glas. Det är komponenter som levererats från olika fabriker i Italien, Litauen och Polen. Så det har varit lite av att pussel med mycket planering, design och koordinering för att få allt att passa ihop och se bra ut till slut, berättar Maksimenkovs.

Anläggningen ingår i den första etappen av det som ska bli en ny stadsdel, Snøporten, på 20 000 kvadratmeter. Här planerar också Olav Thon Gruppen att bygga ett nytt hotell med 300 rum, restaurang, bar, konferens- och eventlokaler. Planen är att hotellet ska stå klart under 2021.

Text: Björn Laberg