Nyheter

KTH har invigt nytt BIM Lab

Per Roald, avdelningschef och ansvarig för högskoleingenjörsprogrammet Byggteknik och Design samt högskoleprogrammet Byggproduktion. Foto: Susanne Bengtsson.

Genom att visualisera undervisningen i större skala skapas en bättre och djupare, men också snabbare, inlärning.

I de nya lokalerna för byggteknik och design på KTH ryms avancerad AV-teknik.

Kronan på verket är BIM Labbet.

Utbildningen byggteknik och design har flyttat från Haninge till helrenoverade lokaler på Teknikringen 78 vid KTH, och den 19 oktober invigdes de nya moderna och teknikintensiva lokalerna.

Det finns inte många spår av att huset tidigare rymt ett dammigt betonglabb. Istället står den senaste AV-tekniken på första parkett.

– Här kan vi visualisera undervisningen i stor skala, här finns alla möjligheter. Målet är att skapa en bättre och djupare, men också snabbare, inlärning, säger Per Roald, avdelningschef och ansvarig för högskoleingenjörsprogrammet Byggteknik och Design samt högskoleprogrammet Byggproduktion.

De fem identiska föreläsningssalarna, med plats för 75 elever per sal, har utrustats med AV-teknik för att kunna kopplas upp mot varandra och omvärlden.

– Tyvärr är det svårt att få föreläsare med erfarenhet från näringslivet. Därför får vi klona oss själva. Undervisningen sker i ”storklass” men läraren finns i en sal och speglas på skärm i de andra salarna.

Kronan på verket i det teknikfyllda huset är BIM-labbet. Embryot till labbet skapades i Haninge, men i den nya byggnaden har man realiserat projektet med ett unikt BIM Lab.

Det före detta betonglabbet har en takhöjd på 16 meter. På väggarna sitter tre skärmar och alla är sex meter breda. I taket hänger den gamla traversen kvar för att kunna användas till att lyfta ner material, till exempel installationer och byggdelar som komplement till väggprojektionerna. Genom blanda 3D-teknik med riktiga material skapas realistiska visualiseringar.

– I labbet visas vad som händer när vi ritar och projekterar. Vi vill få in mer BIM även i produktionen, inte bara i projekteringen, säger Per Roald.