Nyheter

Lagt kort ligger

Det finns korthus och så finns det korthus. Och så finns Bryan Bergs korthus. Eller vad sägs om ”skyskrapor” på åtta meter.

Redan som sjuttonåring slog Bryan Berg sitt första världsrekord i korthusbyggande. Då var det en skyskrapa på cirka fyra meter. Men det var då det. På hans meriter numera finns bland annat kortkopior av Askungens slott och Batmans Gotham City.

Överhuvudtaget är det många märkliga siffror när man pratar om Bryan Bergs byggkonst. Som att han använde ungefär 50 000 spelkort för att bygga Gotham City. Eller att skyskrapan som han slog världsrekord med 1998 var ungefär åtta meter hög och vägde en sisådär 12 kilo.

— Jag tycker om att bygga med kort eftersom det kräver noggrant planerande. Jag måste till exempel vara medveten om de avvikelser på kortens höjder som uppstår när de tyngs ner av andra kort, säger Bryan Berg.

Utbildad arkitekt

Numera är Bryan Berg utbildad arkitekt, men anser att han lärt sig minst lika mycket om byggande genom korthushobbyn, som förövrigt inte är en hobby längre utan ett yrke. Bryan Berg turnerar jorden runt.

Efter att husen byggts upp så rivs de ned, ofta av dig. Som arkitekt, är det inte frustrerande att bygga temporära byggnader?
— Det skulle vara kul att lämna hus stående för att se vad tiden gör med dem. Men varje gång jag förstör en byggnad så lär jag mig nästan lika mycket av det, till exempel om vad som är hållbart och hur jag kunde ha byggt en högre byggnad. Och då tar jag med mig det till nästa projekt.

Vad är det svåraste huset du byggt hittills?
— Förra året så byggde jag en kortkopia av Fågelboet (Pekings nationalstadion som byggdes till OS 2008) under en tillställning i Hong Kong. Konstruktionen krävde att den yttersta ringen av kort lutade utåt och det vart väldigt ostadigt. Men genom olika stödkort så lyckades jag bygga den, säger han.

Nysningar inga problem

Bryan Berg möter i sitt yrke många frågor från en förundrad allmänhet. Till exempel om det går att bygga när han är förkyld. Det gör det.

– Nysningar är ingen fara. Husen blir så tunga och stabila att de knappast skulle rasa ihop ens av en lövblåsare.

Och för den som undrar:

– Han har aldrig fått paper cuts.

– Inget lim eller klister används.

– Husen blir stabila, dels av den gemensamma tyngden och dels av rutmönstret han lägger korten i.

– En av de roligaste frågorna han fått är ”Börjar du bygga från toppen eller botten?”.