Rapport

Limträ och sågade trävaror bakom starkt kvartal

Elgiganten väljer limträ från Moelven när en av Nordens största lager- och logistikanläggning ska byggas i Jönköping. Logistikfastighetsföretaget Catena uppför anläggningen med Bra Bygg som huvudentreprenör. Foto: Jonas Ingman
Elgiganten väljer limträ från Moelven när en av Nordens största lager- och logistikanläggning ska byggas i Jönköping. Logistikfastighetsföretaget Catena uppför anläggningen med Bra Bygg som huvudentreprenör. Foto: Jonas Ingman

Även om inte Moelven når upp till förra årets rekordresultat så är det ett stabilt första kvartal man visar upp. Rörelseresultatet uppgick till 129 miljoner kronor (732).

Koncernens omsättning uppgick till drygt 3,5 miljarder kronor under första kvartalet. Det är en minskning med 372 miljoner kronor, jämfört med samma period 2022. Ändå är det ett av Moelvens bästa första kvartal någonsin.

Förklaringen till det goda resultatet i en bransch som för närvarande har sina utmaningar är, enligt Moelven, att division Byggsystem, som tillverkar limträ, byggmoduler och kontorsinredning, klarar sig betydligt bättre jämfört med samma period förra året. Den internationella marknaden för sågade trävaror har också bidragit starkt till resultatet. Detsamma gäller den svenska delen av division Wood. Där har Moelven en stark position inom skivproduktion och denna del av verksamheten upplever en stark uppgång på en skandinavisk byggmarknad som annars präglas av nedgång och låg aktivitet.

– Privatkonsumenterna i Skandinavien är en viktig motor på marknaden. Nu upplever många att de höga kostnaderna i samhället i stort gör att de måste göra andra prioriteringar. Det leder till att privatkonsumtionen minskar och att människor köper mindre trävaror, säger Morten Kristiansen, koncernchef för Moelven Industrier ASA.

Svårt förutse framtiden

Koncernchefen berättar att det är svårare än någonsin att förutsäga den fortsatta ekonomiska utvecklingen.

– Vi har pratat om den osäkra situationen sedan pandemin och vi har varnat för att vi nu går in i en utmanande period. Framtidsprognoserna har inte på något sätt blivit tydligare, men vi är övertygade om att klimatsmarta produkter och tjänster är viktigare än någonsin. Det är glädjande att se att stora aktörer som exempelvis Elgiganten väljer limträ när de nu bygger en av Nordens största lager- och logistikanläggningar i Jönköping.

Historiskt sett är priserna på trävaror fortfarande höga, men högre kostnader ger ändå lägre vinster på Moelvens produkter.

– Vi upplever nu stora skillnader inom koncernen. Våra exporterande enheter gynnas av en rekordsvag norsk och svensk valuta, medan våra bolag inriktade på hemmamarknaden upplever tuffare tider till följd av en kraftig nedgång på byggmarknaden. Detta har bland annat blivit märkbart genom nedskärningar i vår byggmodulverksamhet i Norge och Sverige, samt de pågående permitteringarna vid Moelven Limtres filial i Agder, säger Kristiansen.

”Stärker konkurrenskraften”

Koncernchefen påpekar att Moelven efter två goda år totalt sett befinner sig i en finansiellt stark position.

– Vi fortsätter att arbeta enligt de långsiktiga strategier som fastställts. Vi investerar nu i nya och mer energieffektiva torkanläggningar på flera av våra anläggningar på den norska och svenska sidan. Detta stärker konkurrenskraften och framtiden för våra viktiga verksamheter i Biri, Braskereidfoss och Torsby. Dessutom utökar vi kapaciteten och moderniserar brett i Edane och Karlskoga. En ny pelletsfabrik, med vår fabrik i Sokna som förebild, kommer också att byggas i Karlskoga för att öka det lokala värdeskapandet från restråvaror från våra sågverk i Värmland, säger Kristiansen och tillägger:

– Det här är viktiga och stora åtgärder inför framtiden och en tydlig signal om att vi inom Moelven kommer att fortsätta göra vad vi kan för att bygga en hållbar framtid i trä.