Nyheter

Logistik på hög nivå

Gothia Towers har blivit en trio. Foto: Gothia Towers.

När nya Tower 3 öppnar sina återstående våningar den första februari blir hotelltrion Gothia Towers komplett.

Nybyggnaden av det tredje tornet samt påbyggnaden av mittentornet bidrar till Göteborgs nya skyline.

– Både logistiken och tekniken utmanade, säger Patrik Svens, arbetschef hos totalentreprenören Peab.

Gothia Towers, som ägs och drivs av Svenska Mässan Stiftelse, är hotellet som växer. Den ursprungliga byggnaden från 1984 med 300 rum har blivit till en trio som ger Göteborg en ny, mäktig skyline.

2001 kompletterades hotellet med ett andra torn och 400 nya rum till totalt 700 rum.

Ifjol invigdes en påbyggnad på det första tornet, det 5-stjärniga Upper House med tillhörande spa, relax, fitnessavdelning och gourmetrestaurang. Den första februari i år kommer det tredje tornet att vara komplett, även om invigningen ägde rum redan i december 2014. Då öppnar våningarna 20-27, som de sista i nybyggnaden. Det hundra meter höga tornet är Göteborgs högsta hus och innehåller 475 nya hotellrum.

Peab har ansvarat både för den sex våningar nya påbyggnaden på mittentornet samt nybyggnaden av tredje tornet. Kontraktssumman uppgick till cirka en miljard kronor.

– Allt har ingått i ett och samma kontrakt, som även inkluderat ny hotellentré och en restaurang. I april 2011 var det byggstart och i december 2014 lämnade vi över till beställaren, säger Patrik Svens, arbetstchef på Peab.

Påbyggnaden pågick mellan december 2011 och augusti 2013. Både hos beställaren och Peab är man överens om att logistiken var en av de stora utmaningarna, samt att bygga i anslutning till den befintliga verksamheten.

– Både den horisontella och vertikala logistiken var en utmaning. Vi hade ett minimalt arbetsområde och lagringsutrymme vilket gjorde att vi fick planera leveranserna noga. Sedan skulle materialet upp i huset samtidigt som tornet var i full drift. Både material och personal transporterades i utvändiga bygghissar, berättar Patrik Svens.

Logistik och samordning har varit nycklarna till framgång.  Men även tekniken har utmanat, särskilt i mittentornet där man alltså byggt på sex våningar.

– Det är svårare att bygga till än att bygga nytt. Huset har inte varit förberett för dessa höjder från början och vi har fått göra förstärkningar i gränssnitten, nya inmätningar och anpassningar. Sedan gäller det att få allting tätt. Grunden behövde vi dock aldrig förstärka eftersom just mittentornet står på berggrund medan de övriga byggnaderna har pålad grund.

För att inte den påbyggda ”klossen” ska kunna flyga av har man förankrat den med stag av plattstål i hissväggarna mellan plan 16 och 19.

I påbyggnaden finns en spaavdelning i tre våningar med Hamam, ångbad och en glaspool som hänger ut över kanten.

– Här fick vi lära oss mycket ny teknik. Sådana här saker är inget man bygger varje dag.

I det tredje tornet, som är helt nybyggt, kan gjutmetoden nämnas som en av de stora utmaningarna.

Tornets 90 meter höga kärna – eller stomme – är gjuten med en nygammal produktionsmetod, glidformsgjutning. Den stabiliserande skarvfria mittkärnan står på en 1,8 meter tjock bottenplatta.

Den gjutform som användes var 1,20 meter hög och lyftes kontinuerligt. Produktionstakten var 3-3,5 meter per dygn och totalt 44 personer arbetade dygnet runt med att gjuta Gothia Towers kärna.

I kärnan har man placerat gästhissar, trapphus, installationsschakter, servicehissar och servicerum.

De tre tornen binds samman med två inglasade broar på 20:e våningen, 55 meter över markytan, där vardera bro är 24 meter lång. Anslutningen av gångbroarna var ett tekniskt riskmoment som krävde perfekt vindstilla väderlek. En av Nordens största byggkranar lyfte upp broarna och placerade dem på plats. Lyftet provkördes i datormodell innan.

– Eftersom tornen svajar när det blåser sitter broarna bara helt fast i mittentornet. I yttertornen vilar de på glidlager för att kunna röra sig med tornen.

På 29:e våningen i det nya tornet ligger festvåningen Imagine, Göteborgs högst belägna restaurang och festlokal. På våningen under finns konferenslokaler. För att undvika buller i de underliggande hotellrummen valde man en extra tjock isolering. Patrik Albertsson, projektledare och fastighetsansvarig hos beställaren svenska Mässan berättar om lösningen:

– För att klara bullerkraven har vi ett specialbjälklag i två skikt. Isoleringen som bland annat består av 20 centimeter lecakulor och en ljudisoleringsmatta, gör att bjälklaget blir en halvmeter tjockt. I detta utrymme passade vi på att placera avloppsrör från restaurangköket, vi slapp alltså att dra rören i våningen under. Även glasfasaden är extraisolerad så att inte ljudet ska vandra ner genom väggarna.

Alla tre torn har samma form.

– Varför skulle vi ändra på ett vinnande koncept? Den stympade triangeln är genialisk. Den möjliggör ett rymligt hisstorg och skapar korta korridorer med ljusinsläpp med fönster på kortsidorna. Tornens triangelform gör så att man slipper insyn mellan tornen, säger Patrik Albertsson.

Att logistiken i och runt hissarna fungerar är viktigt i en sådan hög byggnad som Tower 3. Hotellgästerna vill inte vänta för länge på hisstransporter.

–  Detta är något vi tagit till oss. Vi har lyssnat på gästernas önskemål och just hisslösningen har varit ett av våra fokusområden, säger Patrik Albertsson.

Torn tre har därför utrustats med sju gästhissar, fem invändiga och två utvändiga panoramahissar. Panoramahissarna går med en hastighet av 3,5 meter per sekund.

– För att få plats med fem invändiga hissar i rad var vi tvungna att göra Tower 3 60 centimeter bredare än de övriga tornen. Så det här tornet är inte bara högst, det är bredast också.

Något annat som är viktigt för dagens hotellgäster är uppkopplingar för telefoner och datorer.

– Vi har satsat på snabba system och täta antenner för wifi och 3G/4G för att kunna erbjuda en bra mobiltäckning.

I december lämnade Peab över anläggningen till Svenska Mässan, och den 6 december var det stor invigning. Den första februari tas de sista våningarna och rummen i bruk.

– Det känns fantastiskt att ha fått vara med och bygga Göteborgs nya skyline. Gothia Towers är ett lyft för Göteborg. Alla vi som varit med och byggt känner stolthet, det har varit lärorikt och vi har fått nya erfarenheter. Det känns också roligt att visa att det finns stora projekt som går bra, säger Patrik Svens, som från och med den första januari tillträdde som biträdande regionchef för Peab Region Bygg Väst.

– Byggnaden kommer att få stor betydelse för Göteborg. Gothia Towers kan nu konkurrera, inte bara på den europeiska marknaden, utan även på världsmarknaden, säger Patrik Albertsson, Svenska Mässan.

Fakta, Tower 3:

  • Är 100 meter högt och därmed Göteborgs högsta hus. (Lisebergstornet med sina 116 meter är högsta fristående byggnad i Göteborg).
  • Här finns konferensrum (våning 28 samt våning 2), hotellrum samt festvåningen Imagine högst upp, på 29:e våningen, med plats för 300 personer.
  • 475 nya hotellrum.
  • Har sammanlagt tio hissar.
  • Arkitekter: White, Abako Arkitektkontor och Lars Helling Arkitekter.
  • Byggstart i oktober 2011. Klart i december 2014. De sista våningarna (20-27) öppnar den 1 februari 2015.