Nyheter

Lundberg säljer NCC-aktier

Fredrik Lundberg säljer sina aktier i NCC, värda 1,3 miljarder kronor. Pengarna kan komma att investeras i Skanskas majoritetsägare Industrivärden.

Handelsbanken och Carnegie arbetar med att sälja Lundbergs 10,85 miljoner A-aktier i NCC, värda cirka 1,3 miljarder kronor.

Det framgår av ett pressmeddelande som kom sent på torsdagskvällen. Med största sannolikhet innebär det att merparten — eller alla — av aktierna redan är placerade hos institutioner. En flaggning, som innebär att NCC blir av med sin näst största ägare, är att vänta inom kort.

En första indikation på att Fredrik Lundberg ville sälja sina aktier var att han inte ställer upp för omval i styrelsen, vilket framgick av valberedningens förslag. Största ägare i NCC är Nordstjernan som har 23,1 procent av kapitalet och 51 procent av rösterna.

Till saken hör att Fredrik Lundberg, via sitt engagemang i Industrivärden, har intressen i NCC:s konkurrent Skanska.

Den stora frågan på aktiemarknaden just nu är vad fastighetsbolaget Lundbergs ska göra med de pengar som frigörs vid försäljningen av posten i NCC.

En möjlighet är att bolaget utökar sitt ägande i Industrivärden.

Det finns i dag en storpost på cirka 12 miljoner aktier som en gång tillhörde finansmannen Maths O Sundqvist. Posten togs sedermera över av Carnegie men väntar på en ny ägare.

En omständighet som talar för detta är att Carnegie är en av de banker som fått i uppdrag att sälja aktieposten i NCC.

Även Handelsbanken deltar i uppdraget att sälja NCC-aktierna vilket är en extra krydda då det finns rykten om att Handelsbanken har en återköpsklausul på den stora aktieposten i Industrivärden.

Industrivärdens aktie stod vid stängningstid på torsdagen i 80,25 kronor. Posten ligger därmed i storleksordningen 960 miljoner kronor.

Men Lundbergs kan förstås även behöva pengar att stoppa in i något av sina andra innehav såsom Holmen eller Cardo.

Jon Åsberg