Nyheter

Målvaktshärva avslöjad

Elva personer har dömts för ekonomisk brottslighet vid Eskilstuna tingsrätt i en målvaktshärva. Två män pekas ut som organisatörer av svartarbete.

De två männen är 46 år respektive 39 år gamla. Männen döms till fängelse i fyra år för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott, samt medhjälp till båda brotten.

Eskilstuna tingsrätt anser att de två männen har varit faktiska företrädare för två bolag, Renov i Stallarholmen och Renov Construction i Södermanland, som bedrev byggverksamhet respektive målnings- och snickeriarbeten.

Bolagen gick i konkurs 2007 respektive 2006. Någon bokföring har aldrig hittats för de två bolagen. Tingsrätten menar att de två männen har underlåtit att betala 6,8 miljoner kronor i skatt.

Bland de övriga elva som dömdes vid Eskilstuna tingsrätt finns två som pekas ut som formella företrädare, det vill säga målvakter, för Renov i Stallarholmen. De har också tagit ut pengar från bolaget och lämnat dem vidare till andra personer.

Fosterbarn fick jobb

En av de formella företrädarna, som i dag är 24 år, har varit fosterhemsplacerad i den 46-åriga mannens familj. 24-åringen berättade för tingsrätten att han har haft problem med missbruk och fick sitt första jobb som målare och tapetserare i Renov i Stallarholmen.

Tre personer dömdes för att ha tagit ut pengar från bolagen och sedan lämnat pengarna vidare till de faktiska företrädarna för bolagen. Pengarna har sedan använts för att betala svart arbetskraft.

Tolv personer stod åtalade, men i ett fall ogillade tingsrätten åtalet. Tio av de åtalade dömdes till fängelse, medan en person dömdes till skyddstillsyn med samhällstjänst samt behandling för spelmissbruk.

Kopplingar till Nordgry och Betong & Montage

Enligt Dagens Media och Realtid.se är den dömde 39-åringen även ledande i grupperingen bakom Nordgry, ett företag som ska ha blåst flera medier och byggbolag på pengar. Nu är Nordgry konkurshotat, men när det var dags för konkursförhandling höll sig företagets styrelse borta, rapporterar Dagens Media.

Nordgrys tidigare ägare är en man som också tidigare ägde Betong & Montage i Huvudsta Solna Stockholm AB, som Byggvärlden skrev om i våras. Betong & Montage, med skatteskulder på nära elva miljoner kronor, såldes två gånger på kort tid i en misstänkt målvaktshärva.