Nyheter

Maria Forssten, finalist Årets Byggchef 2017

Maria Forssten, Arbetschef Veidekke Region Anläggning Sydväst.

1)      Vad är det bästa med att jobba som byggchef?

Det är ett väldigt flexibelt arbete där man får träffa många fantastiska människor. Det är väldigt stimulerande att vara med och skapa fina byggnader, miljöer och diverse infrastruktur som ger mervärde åt människor. Ända sedan min första dag i branschen har jag uppskattat den öppna och hjärtliga jargongen som råder ute på byggena. Jag har alltid blivit väldigt positivt bemött och väl omhändertagen av YA, maskinister och övriga arbetskamrater.

2)      Vilka är utmaningarna?

Jobbet bjuder ständigt på snabba omställningar och kräver planering och flexibilitet. Det är väldigt viktigt att hela tiden välja rätt projekt och att sedan prioritera projekten, medarbetarna och inte minst kunderna.

3)      Hur ska en bra ledare vara? 

För mig är det viktigt att en ledare har en varm personlighet, ser, lyfter, involverar och bekräftar sina medarbetare. Jag har stött på många fina chefer under mina år i byggbranschen och den största favoriten sa en gång att man skall plocka det bästa hos alla människor man möter. Bara den inställningen och hans coachande sätt gjorde honom till en stor förebild för mig.

4)      Hur gör man för att få nöjda medarbetare – och kunder?

Kommunicerar, involverar och presterar. Planerar med varandra för varandra.

5)      Vad gör du på jobbet för tillfället? 

En stor del av orderstocken i vår grupp är interna jobb för Veidekke Bostad, bl.a. Hills Villastad i Mölndal. Bostadsjobben utför vi i nära samarbete med Veideke bygg och Bostad något som vi själva känner är en stor konkurrensfördel för Veidekke som helhet.  

En annan viktig kund för oss är Byggdialog från Karlstad, ett företag som jobbar uteslutande med partneringprojekt på ett väldigt involverande och bra sätt. Viktiga fokusområden för mig och gänget är HMS, hälsa miljö och säkerhet, involvering och lönsamhet förstås. 
Dessutom är det stor konkurrens om duktig arbetskraft på marknaden så ARUBA (attrahera, rekrytera, utbilda, bevara och ibland avveckla) tar stor del av min tid.

 
FAKTA

Namn: Maria Forssten.

Befattning: Arbetschef Veidekke Region Anläggning Sydväst.

Ålder: 39.

Bor: Kungälv.

Familj: Tre söner, Trond 12, Elias 9 och Arve 6 år.

Intressen: Skidåkning och mina söners alla sporter.

Karriärväg: ”Pinnpojk”, utsättare, arbetsledare, platschef, projektchef och arbetschef.

Ledarskapsmotto: Leda genom människor.