Nyheter

Mathias på NCC blir<br/> rockstjärna på kvällen

På dagen: mättekniker och arbetsledare på NCC. På kvällen: death metal-stjärna.<br/> – Jag är byggjobbare, men från klockan sexton är jag musiker, säger Mathias Edin.

– Långa. Det blir gott, säger Mathias Edin och väljer lunchalternativ på bowlinghallen i Umeå.

Över huvud taget är det mycket fisk i Mathias Edins liv. Men mer om det senare.

För framför allt är Mathias Edin arbetsledare för NCC i Umeå. När Byggvärlden träffar honom håller ett fjärrvärmejobb på att färdigställas. Samtidigt är han med och breddar taxibanorna vid flygplatsen.

– Det är ett varierande jobb, förklarar han mellan telefonsamtalen.

Gitarrsolo som mobilsignal

Det ringer ofta på Mathias Edins telefon, från medarbetare till byggherrar som Umeå Energi.

Tonen är artig men telefonsignalerna, mullrande gitarrljud, skvallrar om hans andra liv. Mathias Edin är arbetsledare men också rockstjärna. Tillsammans med brodern och fyra andra personer har han death metalbandet Apostasy, som under hösten ger ut sin tredje skiva.

– Den kan väl snarast beskrivas som symfonisk black death metal, förklarar han.

Det går bra för Apostasy. På kort tid har bandet mottagit ett stort kulturstipendium och turnerat i Europa. Under sommaren kom jackpotten då den amerikanska speljätten Electronic Arts hörde av sig.

Låt i tv-spel

De ville ha med Apostasys låt ”Sulphur injectin” i det nya tv-spelet ”Brütal legend”, tillsammans med band som Mötley Crue och Judas Priest.

– Det kändes som ett skämt. Brorsan och jag är ju realister och vi trodde inte på det förrän kontrakten var påskrivna, säger han.

I augusti skrevs dock kontrakten och spelet släpptes i oktober. I och med det rullar nu pengarna in.

– Jag har köpt en flott bil. Och en dator, säger han.

Men trots framgångarna finns det inga planer på att lämna NCC.

– Det är för roligt, och för att försörja mig som musiker skulle jag behöva turnera kanske 200 dagar om året. Det vill jag inte. Jag har visserligen inga barn, men en bättre hälft, och en katt.

Ser du dig som musiker eller arbetsledare?
– Att jobba i byggbranschen är min profession. Men från klockan 16 är jag musiker. Jag spelar på gitarren flera timmar varje dag. Annars blir fingrarna slöa, säger han.

Har du användning av ditt jobb när du är musiker, eller tvärtom?
– Inte rent tekniskt. Och det skulle ju vara märkligt om jag drog ett Yngwie Malmsten-riff på ett byggmöte. Men rent socialt har jag genom musiken blivit van att möta människor.

Mathias Edin säger att skivan ska släppas före nyår. Förutom rollen som gitarrist och låtskrivare är han också producent. Det blir med andra ord en hel del arbete. Men han har en flyktväg från stressen: fiskandet.

– De finaste fiskevattnen jag varit vid låg nog i Bosnien. Fast nu ska jag till Kuba och fiska. Där finns det fiskar som drar ut linan 100 meter på några sekunder. Det blir häftigt, säger han.

Lyssna på Apostasys ”Supreme Architecture”

Mathias Edin gillar att fiska — <br/> och spela riktigt hård hårdrock

Namn: Mathias Edin.
Ålder: 30.
Utbildning: Mät- och kartteknik på Mittuniversitetet.
Yrke: Arbetsledare och mättekniker på NCC. Gitarrist och låtskrivare i bandet Apostasy.
Familj: Sambo och katt.
Hobby: Fiske och bilar.

Brütal Legend

Brütal Legend är ett tv-spel med hårdrockstema. Rösten till huvudrollsinnehavaren görs av skådespelaren och artisten Jack Black. Spelet finns till Playstation 3 och Xbox 360.

I spelet förekommer även musik av bland andra Skid Row, Motörhead, Judas Priest, och Black Sabbath.