Nyheter

Med fokus på förändringen

Åsa Bergman, vd Sweco Sverige, är mitt uppe i en stor utmaning när Grontmij ska integreras med Sweco. ”Det är viktigt att fokusera, planera och agera snabbt - och kvalitativt”. Foto: Sofia Sabel

Sedan 1991 har hon jobbat i Sweco-koncernen.
Hon har haft chefspositioner de senaste 20 åren.
Nu ser Åsa Bergman, vd för Sweco Sverige, fram emot en av de största utmaningarna hittills, att integreras med de nya medarbetarna i Grontmij.
–  Att synka ihop bolagen är ett extremt komplext arbete, men också väldigt spännande.

I nästan 25 år har Åsa Bergman jobbat i Sweco-koncernen. Nya stimulerande utmaningar, chansen att hela tiden få utvecklas och stolthet över vad företaget levererar har gjort att hon aldrig känt behov av att byta jobb.
–  Vi har gått från det lilla arkitektföretaget FFNS till att bli den stora samhällsutvecklaren. Vi har också gått från ett svenskt till ett nordiskt bolag – och nu till ett europeiskt, säger Åsa Bergman som är mitt uppe i en av de största förändringarna någonsin i företagets historia.

I juni meddelade Sweco att man lagt bud på att förvärva holländska Grontmij för 3,3 miljarder kronor.
Arbetet med integrationen pågår för fullt.
Det handlar om 14 500 medarbetare i 14 länder som ska bilda det nya Sweco, som blir Europas ledande teknikkonsultföretag. Den årliga sammanlagda omsättningen kommer att uppgå till 15,2 miljarder svenska kronor.
 
Från den första oktober är man formellt sett ett bolag som kan samarbeta med varandras uppdrag och låna kompetens av varandra. Den officiella sammanslagningen sker dock den första januari 2016 då man blir en organisation och ett varumärke.  
 
För Åsa Bergman, som är vd för Sweco Sverige, innebär köpet av Grontmij att antalet medarbetare på hemmaplan ökar från 4700 till 5300.
Hon ser förvärvet som en spännande och viktig del i Swecos tillväxtstrategi, men hon konstaterar också att det är en stor utmaning.
–  Vi vill göra en fullskalig integration där alla nya medarbetare blir en del av Sweco. För att integrationen ska fungera smidigt är det viktigt att planera väl, följa planen och sätta till resurser. Det är viktigt att vi agerar snabbt så att våra medarbetare känner sig trygga och vet vart de ska ta vägen. Men även om processen måste gå fort så måste den också ske på ett kvalitativt sätt.
 
Bara i Sverige ingår tolv personer i det så kallade integrationsteamet. Exempelvis så ska en massa avtal ska föras ihop och it-och cad-system ska samordnas och flyttas till olika servrar. Kommunikationen till kunder måste ske på ett synkat sätt. Sedan finns det en massa andra frågor som rör personal, lokaler och juridik, men också företagskulturer och traditioner.
–  Att synka ihop bolagen är ett extremt komplext arbete, men också väldigt spännande.
 
Förvärvet innebär att Sweco får tillgång till ny kompetens. 
–  Nu blir vi starkare tillsammans! Vi får tillgång till en massa specialkompetens och en helt ny plattform i Europa.  Jag vill säga att den kunskap och erfarenhet som vi nu får del av skapar mervärde för hela branschen.
 
Hon nämner bland annat holländsk spetskompetens inom allt från klimatanpassningar och intelligenta transportsystem till fysiskt skydd och säkerhetsbyggnader. Återvinning av näringsämnen från avloppsvatten är något som Danmark specialiserat sig på medan England har ledande kompetens inom energi. 
 
– Inom klimatanpassning har Holland stor erfarenhet av åtgärder i samband med översvämningar, en kompetens och erfarenhet som vi har behov av även i Sverige med det förändrade klimat vi står inför, säger Åsa Bergman och fortsätter:
–  Idag handlar allt om konkurrens. Då marknaden blir allt mer globaliserad och kunskap och produkter flödar så kräver uppdragen också mer samarbete, särskilt inom de tekniska specialområdena. Att ha den lokala spetskompetensen men verka i ett globalt företag ser jag som en stor konkurrensfördel.
 
Sweco Sverige har också en hel del specialkunskap att dela med sig av till sina nya kollegor. Signalstyrning inom järnväg, så kallad ERTMS, är ett exempel på ett område där Sverige ligger i framkant.
–  Sedan har vi vår arkitektverksamhet där vi har en ledande roll inom landskapsarkitektur. Vi kommer också att växa inom el, tele och energi i Sveriges södra regioner där Sweco inte har varit så starka.
 
 
 
Vilka stora projekt jobbar Sweco med idag?
–  Vi projekterar tekniska installationer på NKS, vi har ett 60-tal personer som designar de nya tunnelbanedragningarna i Stockholm och vi ska vara med och ta fram tio nya detaljplaner i Nacka kring tunnelbanan för att det senare ska kunna byggas 13 500 nya bostäder där. Vi jobbar också med Ostlänken, Malmbanan och har en hel del arbeten kring flytten av Kiruna. Vi jobbar också med anläggningskonstruktion av pappers- och massaverken i Värö och Mörrum. Men Sweco gör inte bara stora uppdrag utan mycket av det vi gör är i form av mer avgränsade uppdrag åt alla våra kunder.
 
Vilken är, enligt dig, de stora utmaningarna när man skapar framtidens samhällen?
–  Vi befinner oss på en global marknad och ser hur stora samhällstrender såsom urbanisering och digitalisering ställer höga krav på hållbara lösningar för framtidens samhällen. Större och tätare städer kräver genomtänkta och integrerade lösningar för exempelvis transportsystem, byggnader, vattenrening och avfallshantering. Tidigare har vi jobbat i stuprör, nu krävs en mer integrerad process. Att skapa hållbara städer och samhällen handlar om att fatta långsiktiga mål och beslut. Ett behov är att våra politiker sätter dessa mål och tar beslut som är längre en mandatperiod. Ett bra exempel på det är beslutet om att bygga ny tunnelbana i Stockholm.
 
Åsa Bergman är utbildad civilingenjör, väg och vatten. Ledarskap är också något hon brinner för. 2008 blev hon ansvarig för att driva ledarutvecklingsfrågorna framåt för hela Sweco-koncernen. 2012 fick hon utmärkelsen Årets ledarskapsutvecklare av Sveriges Chefsorganisation Ledarna.
–  Ledarskap är något jag brinner för, jag har alltid varit intresserad av det. Jag tycker det är roligt när man når framgång inom organisationer, när medarbetare utvecklas och växer. Jag brinner för att hitta nycklarna som öppnar för lönsamma organisationer.
 
Jämställdhetsarbete är också ett ständigt pågående arbete, och på Sweco har jobbar man aktivt med att få in fler kvinnliga chefer.
–  Vi behöver mycket resurser och vill ha in hög kompetens. För oss är det självklart att vara ett modernt och jämställt bolag som har möjlighet att växa med all kompetens som finns på marknaden. I och med förvärvet har vi fått in två nya kvinnliga affärsområdeschefer, och nu är vi sex män och sex kvinnor i koncernledningen.
 
1999 utsågs Åsa Bergman, som har rötterna i Vetlanda, till regionchef för Swecos projektledare i norra Sverige och flyttade till Östersund, en ort hon valt att bli kvar på. 
–  Jag bor halvtid i Östersund och halvtid i Stockholm, har boende på båda orterna.  De veckor jag jobbar på kontoret i Östersund blir det många video- och skypemöten. Jag tycker själv att jag har det bästa av två världar. Jag älskar lugnet och naturen i Östersund. Dessutom åker jag mycket skidor. Jag själv är uppvuxen på en mindre ort. Östersunds skala tilltalar mig och för barnen är det enkelt och nära till allt. Men jag gillar också Stockholm med dess storstadspuls.  Om jag fick önska mig något så skulle det vara en snabbjärnväg mellan Stockholm och Östersund.

 

Åsa Bergman
Ålder: 47 år.
Bor: Östersund och Stockholm.
Familj: 2 barn, 12 och 16 år. Särbo.
Utbildning: Civilingenjör Väg & Vatten från KTH.
Karriär: Har arbetat i Sweco-koncernen sedan 1991. Anställdes som projektledningskonsult på FFNS, arkitektföretaget som idag är en del av Sweco. 1999 utsågs hon till regionchef med ansvar för Swecos projektledare i norra Sverige. Sedan 2006 har hon arbetat som vd för Sweco Management och ansvarat för Swecos projektledningsverksamhet. Sverigechef sedan 2012.
Intressen: Längdåkning, löpning, vandring, andra länder.