Nyheter

Med känsla för trä

Mesanseglet byggs mellan hus och andra byggen. Foto: Anna Sjöström.

Just nu pågår bygget av Västerås högsta trähus. Huset består av 53 hyreslägenheter fördelade på sex våningar kallas Mesanseglet och ska vara klart i mars nästa år. 

Huset byggs till största delen av prefabricerade planelement i trä och byggs i två etapper. Just nu håller man på att lägga bjälklag för plan tre. Utöver totalentreprenören E3 Construction finns tio montörer och två kranförare på plats. E3 Construction bildades 2010 och drivs av Jens Erneholt och John Gejvall.

– Det här är en stor grej för oss. Vi är glada och stolta att vi får bygga det här huset, säger Jens Erneholt, vd E3 Construction.

Han är utbildad arkitekt och byggnadsingenjör och har jobbat inom byggbranschen sedan 2003, som bland annat platschef, projektledare och besiktningsman.

Och någonstans längst vägen fastnade han för trä.

– Jag har jobbat med betong, tegel, stål och glas, men det är trä som tilltalar mig mest. Trä är lättare att kontrollera, det är charmigare och roligare att arbeta med. Dessutom är det inte så många som jobbar med trä i dag, så det är lätt att sticka ut.

Trä framkallar också känslor, menar han.

– Privatpersoner har sällannågot negativt att säga om trä, det väcker positivaassociationer och minnen. Trä ger en betydligt varmare och behagligare känsla än exempelvis betong, säger Jens Erneholt.

Finns det några nackdelar att bygga med trä?

– Även om intresset finns i dag, så finns inte alltid kunskapen, men den kommer nog. Det saknas också oberoende forskning. Det finns visserligen ganska mycket forskning, men den är vinklat åt det ena eller det andra hållet. Jag själv tvivlar inte på att trä har många fördelar och att man mår bättre i trähus, men det är svårt att visa med siffror.

Vad har du lärt dig av det här bygget?

– Jag har läst mycket om akustik. Akustik blir en betydligt känsligare fråga när man jobbar med lätta material, men lösningar finns. Det bedrivs en hel del forskning på området.

De räknar med tätt hus i september och i mars nästa år kommer Mesanseglet att vara klart.
– Huset blir som ett skyltfönster för oss, ett sätt att visa vad vi kan göra. Jag hoppas att det gör att fler får upp ögonen för trä, säger Jens Erneholt.

Fakta: Mesanseglet
Vart:
Öster Mälarstrand, Västerås
Vad: Ett trähus i sex våningar, totalt 53 lägenheter
När: Första spadtaget togs i december 2014 och inflyttning är preliminärt våren/sommaren 2016.
Beställare: Bostads AB Mimer
Kostnad: 81 miljoner kronor
Totalentreprenad: E3 Construction