Nyheter

Miljardaffär i sikte för miljöföretag

Den koldioxidneutrala staden Masdar City i Abu Dhabi kan förses med grön el tack vare svensk solenergiteknik. Åmålföretaget Cleanergy hoppas vinna en upphandling i miljardklassen.

Den futuristiska ekostaden Masdar City har redan börjat byggas i ett ökenområde sydost om Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten. Masdar som ligger bakom projektet är ett statsägt energibolag som satsar på hållbar energi.

Staden beräknas kosta 22 miljarder dollar och ska enligt initiativtagarna bli koldioxidneutral. Energiförbrukningen ska ligga på omkring en fjärdedel av normalförbrukningen i en stad av samma storlek.

En solenergipark är planerad som ska förse Masdar City med förnybar el. Här kommer det svenska solenergiföretaget Cleanergy i bilden. De tillverkar solkraftverk som består av egenutvecklade solparaboler som förmedlar solvärme till en stirlingmotor som driver en elgenerator.

— Masdar har bestämt sig för att testa ett av våra solkraftverk. Tanken är att om allt går bra vill de sedan köpa 1600-1800 enheter av oss, säger Lars Linde, vd för Cleanergy.

Solkraftverken ska ligga i ett ökenområde strax utanför staden. De skulle tillsammans få en kapacitet på 1,6 megawatt. Varje enhet kostar omkring en halv miljon kronor. Lars Linde uppskattar att affären, om den går i lås, kommer vara värd mellan 500 och 1000 miljoner kronor.

— Vi har tillskrivits ett område där vi kan få bygga våra anläggningar om allt går vägen, säger Lars Linde, vd för Cleanergy.

En beställning från Masdar skulle innebära en rivstart för Cleanergy som håller på att bygga en fabrik i Åmål. En mindre anläggning som ska tillverka 12 solkraftverk i månaden drar igång i maj.

En betydligt större fabrik som klara att bygga 1000 enheter i månaden ska stå klar om ett år. Inom den närmsta månaden ska Cleanergy genomföra en nyemission på 300 miljoner för bygget av den stora fabriken.

Enligt Lars Linde är det ett stort intresse för solel i hela Förenade Arabemiraten och Kuwait. Cleanergy har nyligen anställt en regionchef som ska sitta i Dubai.

— De här länderna har höga miljöambitioner. I framtiden vill de exportera solbaserad el och inte olja, säger Lars Linde.