Nyheter

Miljardärs konkursbo <br/> går under klubban

En snårig skånsk soppa börjar gå mot sin upplösning. Peter Condrups Akea köper det nyligen konkursade BMK, tidigare ägt av industrimannen Johan Hansen. Peter Conrup tar därmed över det företag som han tidigare var vd för och som så småningom gick i konkur

På måndagen klockan 17 blev det klart att entreprenadföretaget Akea köper BMKs konkursbo.

– Vi har köpt en del maskiner, lite kontorsmaterial, som vi är intresserade av. Och så några avropsavtal, avtal med kunder som har jobb, säger Akeas vd Peter Condrup.

Peter Condrup var en gång i tiden ägare till BMK, men sålde det till industrimannen Johan Hansen. Peter Condrup var fram till september 2008 kvar som vd för BMK. Därmed var han också med när BMKs finansiella problem uppstod, problem som så småningom ledde till BMKs konkurs.

BMK växte upp ur spillrorna från det konkursade PNB, ett företag som Peter Condrup hade med skåneprofilen Percy Nilsson. Peter Condrop tog så småningom över konkursboet och startade entreprenadföretaget Bygg, Mark & Kabel, BMK, som han sålde till Johan Hansen.

Finanskrisen ledde till ekonomiska bekymmer för Johan Hansen, som i december 2009 tvingades sälja BMK för en krona. Köpare var det nystartade Hobo, med advokat Christian Rasmusson som frontfigur. Spekulationer har gjort gällande att Percy Nilsson skulle ligga bakom Hobo, och klart är att Christian Rasmusson och Percy Nilsson står varandra mycket nära. Att Percy Nilsson skulle ligga bakom Hobo är dock något han själv förnekar.

Efter en dryg månad i Hobos händer sattes BMK i konkurs och har nu köpts av Peter Condrup. Cirkeln får anses sluten.

Lotta Dinkelspiel