Nyheter

Miljonersättning till gammal vd

Stuart Graham avgick som vd för Skanska 2008. Trots det var hans ersättningar från företaget 2009 nästan lika höga som lönen för den nuvarande vd:n Johan Karlström.

För 2009 fick Stuart Graham cirka 8,6 miljoner kronor i ersättning. För samma period hade nuvarande vd:n Johan Karlström en fast lön på cirka 9 miljoner kronor. Det visar en undersökning som Dagens Nyheter gjort.

Stuart Graham anställdes av Skanska 2002 och avgick 2008. Under sina dryga sex år på byggföretaget tjänade han cirka 70 miljoner kronor, skriver tidningen. Men även efter avgången får alltså Stuart Graham stora pengar från Skanska. Det finns flera anledningar till detta, enligt Per-Lennart Berg, presstalesman på Skanska.

— För det första är han faktiskt fortfarande anställd hos oss, bland annat som rådgivare för den amerikanska verksamheten. Han fick en lön på lite mer än tre miljoner kronor förra året. För det andra så lönekompenseras han för en skatterabatt som togs bort under hans anställning, säger Per-Lennart Berg till Byggvärlden.

Skatterabatten är en så kallad expertskattestatus som, på ett ungefär, innebär att 25 procent av lön samt förmåner undantas från beskattning under tre år.

— För att han skulle ta jobbet och flytta till Sverige så var det viktigt att han fick ta del av denna skatterabatt. Under de tre sista åren av hans anställning kunde han inte ta del av den och därför har vi denna uppgörelse med honom om tre utbetalningar, under 2008-2010, som en kompensation, säger Per-Lennart Berg.

Under 2009 fick Stuart Graham 3,46 miljoner kronor i kompensation. Utöver lön och lönekompensation för den borttagna skatterabatten, så fick Stuart Graham under 2009, 1,2 miljoner kronor i pensionsavsättningar, samt 450 000 kronor i arvode som styrelseledamot i Skanska, skriver Dagens Nyheter.

Det är inte konstigt att en före detta vd får nästan lika mycket pengar som den nuvarande vd:n har i fast lön?

— Nej, det här är en normal lönekonstruktion i USA, där en vd ofta trappar ned sin verksamhet successivt.