Nyheter

Miljonfusk med rotavdrag

Ett tiotal företag har lyckats bluffa till sig cirka tre miljoner kronor i rot-avdrag. Nu ska Skatteverket kräva tillbaka pengarna.

De felaktiga rot-utbetalningarna upptäcktes när husägare hörde av sig efter att de hade fått besked om skattereduktion för renovering som aldrig hade utförts.

– Det är två företag som sticker ut, de måste ha tagit väldigt många personnummer, säger Pia Blank Thörnroos på Skatteverket.

Eftersom maxavdraget är 50 000 kronor per person måste företaget som fick en miljon ha skickat in personnummer på 20 bluffkunder.

När Skatteverket har beslutat om återkrav kommer företagen även att bli polisanmälda. Om rot-pengarna inte betalas tillbaka går skulden till Kronofogden för indrivning.

– Bevisningen är inte särskilt svår. Här blir man upptäckt direkt med fingrarna i syltburken. Man lämnar ett väldigt avtryck av sig själv när man gör så här, säger Pia Blank Thörnoos.

Totalt sett har Skatteverket betalat ut drygt 2,6 miljarder kronor i rot-avdrag.

– Det fungerar väldigt bra för det mesta, säger Pia Blank Thörnroos.

Utan att gå in på detaljer uppger Pia Blank Thörnoos att det finns åtgärder som Skatteverket kan vidta för att fler fuskande företag ska upptäckas i kontrollerna.

Men vad händer om husägare som får felaktiga kontrollbrev inte hör av sig till Skatteverket?
– Det tror jag ändå att folk gör, säger Pia Blank Thörnroos.