En finansman, tidigare vd för Trelleborgskoncernen och styrelseordförande i Lindab, krävs på åtta miljoner kronor i skatt.
Skatteverket anser att han dolt utdelningar från ett brevlådeföretag i Panama.
Mannen, som avgick från Lindab 2016 efter avslöjandet om att hans namn figurerat i Panamaläckan, är fortsatt misstänkt för grovt skattebrott.
– Utan de läckta dokumenten hade vi inte upptäckt detta, säger Johan Lundberg på Skatteverket till Nyhetsbyrån Siren.
Nyhetsbyrån Siren berättade för ett år sedan att finansmannen var en av de svenskar som utreddes för misstänkta ekobrott efter härvan runt advokatbyrån Mossack Fonseca.
Han krävdes då samtidigt på drygt en miljon kronor för bland annat oredovisade inkomster i bolaget MSA under 2006.
Skatteverket har nu kartlagt hans affärer med företaget 2011-2013.
Myndigheten godkänner vissa uttag, men bedömer att han plockat ut tio miljoner kronor vars ursprung inte gått att spåra.Själv hävdar han att alla uttag kommer från ett lån som en affärskompanjon betalat tillbaka, och att han därför inte ska beskattas.
– Det har inte ändrat vår bedömning. När det gäller den här typen av uppgifter är det han själv som har bevisbördan och vi vet inte vad det handlar om för överföringar, säger Johan Lundberg.
Mannen har under utredningens gång ändrat sig och uppger numera att MSA haft sin faktiska adress i Sverige.
Det innebär att han inte beskattas efter de så kallade CFC-regler som gäller för bolag i skatteparadis, utan enligt svenska skatteregler. Följden blir dels en personlig skattesmäll för utdelningarna, dels ett beslut om bolagsskatt för MSA – totalt cirka åtta miljoner kronor.
Henric Fager, vice chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten, bekräftar att brottsutredningen pågår.
– Han är fortsatt misstänkt för grovt skattebrott, men nekar till detta. Mer än så kan jag inte säga just nu. Det är en omfattande utredning som tar tid, inte minst för att det är så mycket bevismaterial som ska hämtas in från utlandet. Det är mycket juridisk administration som vi måste ta oss igenom, säger han.
Totalt 15-20 ärenden kopplade till Panamadokumenten ligger just nu på hans enhets bord.
– Flera personer kan ingå i de här ärendena. Det är toppen av ett isberg, kan man säga. Skatteverket har 100 personer som jobbar med den här särskilda satsningen i samarbete med oss, säger Henric Fager.
Fotnot: Finansmannen har tidigare varit vd för bland annat Semcon, Boliden, Trelleborgskoncernen och senast styrelseordförande i byggföretaget Lindab.
SVT avslöjade våren 2016 att hans namn fanns med i de läckta Panama-dokumenten.
Fotnot 2: Han har överklagat Skatteverkets tidigare beslut – gällande deklarationen för 2006 – till förvaltningsrätten.
Källa: Nyhetsbyrån Siren