Nyheter

Miljöprofil laddar för nästa titel

Bengt Wånggren. Foto: Jashar Ghavampour.

Han kör elbil, när han inte åker kommunalt. Han har tilläggsisolerat huset och investerat i en pelletspanna.

Hans dåliga samvete handlar om att han flyger för mycket.

Bengt Wånggren, vd för SGBC, brinner för miljöfrågor och hållbart samhällsbyggande.

– Jag har gått från missionär till entreprenör, säger Bengt som nu laddar för nästa titel – pensionär.

Bengt Wånggren är en av initiativtagarna till Sweden Green Building Council, SGBC, som drivit utvecklingen av hållbara byggnader i Sverige. I dagarna pågår Building Sustainability 16 i Stockholm, med närmare tusen gäster från hela världen.

Det var nog ingen som hade tippat att vägen till ett svenskt certifieringsorgan skulle gå via Australien. En onödigt lång omväg kan tyckas, men utan den resan hade Bengt Wånggren inte fått den insikt som gjorde att han tog initiativ till att starta upp SGBC i Sverige, landets ledande organisation för hållbart samhällsbyggande och miljöcertifieringar.

– På World Green Building Council i Melbourne 2008 kände jag att det fanns en stark kraft för att certifiera byggnader, särskilt i de engelskspråkiga länderna. Jag fick kontakt med en svensk man som jobbade med detta i Australien och jag kände att timingen var rätt att starta upp ett council i Sverige.

Bengt Wånggren erbjöd sig att bygga upp den svenska organisationen, och redan efter ett år hade han fått ihop 13 företag som ville hoppa på SGBC-tåget. Några hade redan smygstartat. Skanska var igång med att börja LEED-certifiera sina fastigheter medan NCC valt BRREAM.

I juni 2009 hade SGBC sitt första möte och en avsiktsförklaring skrevs.  I oktober 2009 hölls den första stämman.

– Alla bolag fick betala en medlemsavgift på 65 000 kronor samt sätta av en tjänst till detta arbete. Även vd:ar var tvungna att sätta av en halv dag i månaden för att jobba med certifieringsfrågor, berättar Bengt, som utsågs till vd i mars 2010.

Medlemmarna är företag och organisationer som arbetar med samhällsbyggande, och målet är att utveckla och påverka bebyggelsen så att den blir mer hållbar, främst genom att certifieringar.

De fyra aktuella system som SGBC certifierar i är LEED, BREEAM, Green Building och Miljöbyggnad, som man övertog från staten 2011. I uppdraget ingår även att utbilda och bedriva opinion.

Ett gediget arbete med att uppdatera kriterierna för Miljöbyggnad pågår.

– MB version 3.0 är ett arbete som hela branschen är involverad i. Utöver krav på material, energiförbrukning och inomhusklimat måste vi lägga till livscykelanalyser eftersom det är en viktig del av klimatpåverkan. Det har kommit in massor med synpunkter från våra hearings, alla är engagerade.

Miljöbyggnad version 3.0 är ett av de ämnen som kommer att diskuteras på Building Sustainability 16 som inleds i Stockholm den 18 oktober. Lånevillkor för gröna byggnader, hur koldioxidhalten i kontor påverkar vår kognitiva förmåga och hur fastighetsägare kan få med sig hyresgäster inför renoveringar är andra seminarier som Bengt Wånggren vill slå ett slag för.

– Det här med social hållbarhet blir allt viktigare. Jag är ju tekniker och har inte alltid förstått detta.

Han nämner energiminskande renoveringar av bostäder som ett exempel.

– Istället för att fokusera på teknik och lönsamhet måste vi utveckla system för att öka tryggheten för de inblandade parterna.Känslor och trygghet är mycket viktigare än till exempel subventioner för att få fart på renoveringarna.

Bengt Wånggren säger att han alltid brunnit för miljöfrågor och varit intresserad av husbyggnad. Han utbildade sig inom väg och vatten på KTH och har jobbat som lärare och forskare. Fokus har legat på energifrågor, som att täta fönster, minska energianvändningen och mäta förbrukning.

 

Efter flera år som projekteringsledare på Skanska avancerade han1995 till miljöchef, en titel som han snackade till sig eftersom han behövde en ny utmaning.

– Man måste våga tro på något nytt, lita på sin intuition. Jag blev därmed den första miljöchefen på ett byggbolag.

De första åren handlade miljöarbetet mycket om att lära branschen att källsortera. Han gjorde till exempel en pedagogisk film med Täppas Fogelberg. Sedan dess har utvecklingen gått i rasande fart.

– Jag måste säga att byggbranschen har varit mycket mottaglig och intresserad. Nu måste man springa fort för att hinna med.

Samarbetet mellan SGBC och näringslivet har varit givande. Idag har SGBC 310 medlemmar. Man gör cirka 500 certifieringar per år, och omsättningen har ökat 30-50 procent för varje år. I år räknar man med en omsättning på 53 miljoner kronor. Intäkterna kommer från medlemsavgifter, utbildningar, certifieringar samt bidrag från staten och EU.

– Vårt uppdrag är att förändra branschen. Därför ska pengarna investeras. Resultatet ska alltid vara noll, får vi för mycket pengar över är det ett misslyckande.

Certifieringar leder till ett mer hållbart byggande, och i längden till en grönare värld. Men certifieringar höjer också värdet på fastigheter. Bengt Wånggren tycker det är fantastiskt att en hel bransch faktiskt betalar för att bli synade i sömmarna.

– Vår trovärdighet är väldigt viktig. På SGBC samarbetar vi med oberoende och anonyma experter som skriver utlåtanden inför certifieringar. Vi gör återrapporteringar efter två år, kontrollmätningar och stickprov för att verifiera dokumentationen som företagen skickar in.  

Lever du som du lär?

– Jag försöker att leva miljövänligt. Jag har till exempel en elbil, jag var en av de första i Sverige som skaffade en sådan. Men oftast åker jag kommunalt. Jag har tilläggsisolerat huset, investerat i en pelletspanna och ska sätta vind- och solsnurra på taket till sommarstugan. Mitt dåliga samvete är att jag flyger för mycket. Jag är heller inte vegetarian, jag tycker om att njuta av en entrecote på helgen.

Du har redan nu flaggat för att du vill avgå som vd för SGBC. Känner du dig färdig med ditt uppdrag?

– Jag blir 65 år till sommaren och min förhoppning är att kunna gå i pension i vår, men jag stannar naturligtvis så länge som behövs. Visst har jag krafter kvar, men ibland känner man att man borde lämna över, låta någon annan köra. Det behövs någon som brinner, och jag är övertygad att det finns någon som kan göra det bättre.

Vad ska du göra som pensionär?

– Jag har fyra barn och nio barnbarn. Dessutom gillar jag att hålla på och bygga och renovera ute på sommarstället. Jag har nyligen köpt en grävmaskin. Building Sustainability 16 blir min sista kongress. Det blir häftigt att avsluta på det här sättet, men en stor världskongress i Stockholm.

Idén till Sweden Green Building föddes ute i världen. 18-19 oktober kommer världen till Stockholm och WGB Congress för att diskutera hållbart byggande.

 

FAKTA

Namn: Bengt Wånggren

Ålder: fyller 65 år i sommar

Bor: Lägenhet i Sollentuna

Familj: fru, 4 barn, 9 barnbarn (ett 10:e på väg)

Intressen: Vara på landstället, bygga hus och renovera. Har köpt en grävmaskin.

Bil: Elbil BMW i3

Utbildning: Civilingenjör Väg och vatten KTH, tekn.lic

Karriär: Doktorand på KTH, projektledare och senare föreståndare på Mätcentralen för Energiforskning på KTH, projekteringsledare och senare Miljöchef på Skanska, utvecklingschef på Fastighetsägarna, vd Sweden Green Building Council sedan 2010.