Ekobrott

Misstänks för insiderbrott efter Karlatornet-affär

Karlatornet, som nu byggs på Lindholmen i Göteborg, blir Nordens högsta byggnad. Foto: Henrik Ekberg

Två män står åtalade för att ha köpt aktier i Serneke dagen före Balder gick in som delägare i Karlatornet, rapporterar GP. Enligt åklagaren hade männen, som båda ska vara företagare i branschen, tillgång till insiderinformation om affären.

De båda männen ska ha köpt aktier i Serneke för vardera cirka 400 000 kronor.

Enligt GP, som hänvisar till förundersökningen, ska männen ha utbytt information på telefon om att ”något var på gång” kring Serneke och Karlatornet strax före köpet.

Larmade Finansinspektionen

En av de åtalade männen ska, enligt GP, ha berättat för två banktjänstemän om affären och att Sernekes aktie skulle gå upp. Banken ska därefter ha larmat Finansinspektionen.

Serneke skriver i ett pressmeddelande att det enligt enligt stämningsansökan inte finns några kopplingar mellan de åtalade och Serneke. Det finns heller inget som tyder på att insiderinformationen härrör från Serneke.

Ingen koppling till Serneke

– Efter att vi fick kännedom om åtalet via uppgifter i medierna har vi under dagen tagit del av både stämningsansökan och förundersökningsprotokoll. Vi har också varit i direktkontakt med Ekobrottsmyndigheten. Den samstämmiga informationen är att myndigheten inte kunnat hitta några kopplingar mellan de åtalade och vårt bolag, kommenterar Michael Berglin, vd för Serneke Group.

De båda åtalade nekar till brott. Huvudförhandlingen i målet är bokad till maj 2022.

Det var den 17 maj som nyheten publicerades att Balder går in som delägare i Karlatornet tillsammans med Serneke.

Läs mer om Karlatornet här: Balder på god väg uppåt.