Nyheter

NCC krävs på miljoner efter takras

En natt i februari rasade taket på en ishall i Örebro. Nu kräver kommunen NCC på 8,3 miljoner kronor.

Ishallen på Trängens Idrottsplats byggdes under 2002 och stod färdig i december det året. Men i februari i år rasade hela taket in.

— Byggnaden borde ha klarat några år till, rent krasst. Lite mer borde man ha fått för pengarna än åtta år, säger Benny Fägerstad, driftchef på Örebro kommun.

Kommunen bedömer att kostnader för rivning och bygge av en likvärdig hall uppgår till 8,3 miljoner kronor. Pengarna har kommunen begärt från NCC, som var totalentreprenör på bygget.

Konsultföretaget Structor har gjort en utredning om rasets orsaker. I rapporten konstateras att skruvförbanden som höll diagonalsträvor närmast nocken var överutnyttjade med 10 procent vid normenlig snölast.

Men normenlig snölast borde inte ha lett till takraset, skriver Structor, utan pekar i stället på tre andra möjliga orsaker: materialfel i skruvar och/eller plåtprofiler, för löst åtdragna skruvar eller extraordinär snölast.

Kommunen ska bygga upp hallen igen, och står i begrepp att gå ut med uppdraget snart.

— Nästa vinter, 2011, hoppas jag verkligen att den ska vara färdig. Vi gör vad vi kan för att få upp den så fort som möjligt, säger Benny Fägerstad.