Byggprojekt

NCC och Jernhusen tillträder gemensamt bolag för Central Park

Park Central i Göteborg
Byggnaden är ett kontorshus med stationsuppgång och gestaltas av arkitekterna Krook & Tjäder. Bild: Krook & Tjäder

Utvecklingen av Park Central i Göteborg fortsätter. Huset skapas gemensamt av NCC och Jernhusen som nu ingått i joint venture. Parterna äger 50 procent vardera där byggstart planeras till början av 2024 med beräknad inflyttning under 2027.

Park Central är en byggnad med kontor och butiker om totalt cirka 40 000 kvadratmeter. Byggnaden uppförs ovanpå Västlänken och kommer att vara sammanlänkad med Västlänkens station Centralen, som NCC bygger sedan 2018.

– Vi har länge planerat för detta tillsammans med Jernhusen. Vi är väldigt glada att nu ha vårt gemensamägda bolag på plats. Med sitt oslagbara läge kommer Park Central bli en självklar del i det nav i Göteborgs innerstad som NCC är med och utvecklar, säger Joachim Holmberg, affärsområdeschef NCC Property Development.

– Vi ser fram emot att fortsätta resan tillsammans med NCC. Bolagsbildningen för Park Central markerar starten med att bättre länka samman stad och infrastruktur i anslutning till stora flöden av resenärer i centrala Göteborg. Park Central är det första huset att utvecklas som en del av en ny stationsnära stadsdel som ska växa fram i ett av våra mest omfattande stadsutvecklingsprojekt, säger Kerstin Gillsbro, vd Jernhusen.

Central Park gestaltas av Arkitekterna Krook & Tjäder. Byggnaden uppförs enligt miljöcertifieringssystemet BREEAM nivå Excellent.

NCC har förvärvat 50 procent av det fastighetsägande bolaget av Jernhusen som återköper delen när fastigheten är färdigutvecklad. Park Central utvecklas av NCC Property Development och Jernhusen, och uppförs av NCC Building Sweden.