Nyheter

NCC-veteran bryter sig ut

Han är veteranen som tröttnade på att jobba inom en byggjätte. I stället startade Håkan Stjernqvist, tillsammans med några kolleger, företaget Dynacon Construction i Växjö. – Tajmingen är rätt. Vi är redo när konjunkturen vänder, säger Håkan Stjernqvist.

När Håkan Stjernqvist, Lars Molander, Magnus Carlsson och Kent Kristensen beslutade sig för att starta ett nytt byggföretag, hade de tillsammans jobbat på NCC i 100 år.

– Att jobba på ett stort företag har sina fördelar. Fast samtidigt hade jag varit där väldigt länge, i 30 år. Det kändes mer och mer som om man varit en bricka. Med Dynacon vill vi bli dynamiska, förklarar Håkan Stjernqvist, som också är vd.

Företaget, som satte i gång på allvar i mitten av februari, har femton anställda. Alla kommer från NCC.

– Först var det vi fyra som sade upp oss. Sedan följde de andra efter.

Vad sade NCC om allt detta, kunde de bjuda på avskedskaffe?

– Vi har velat göra det så korrekt som möjligt och det känns som att vi fått ett bra avslut, säger Håkan Stjernqvist.

På NCC Construction i Växjö är man inte oroad över den nya konkurrenten.

– Totalt är det cirka hundra personer på NCC som jobbar i Växjöområdet, så visst är det ett tapp. Men vi har redan nyanställt och ska anställa fler, säger Janne Flink, avdelningschef för Jönköping Kronoberg Blekinge.

Dynacon Construction siktar till en början på mindre byggprojekt.

Ni har startat i en tid när många byggföretag fortfarande kämpar i en lågkonjunktur. Vad är det för tajming?

– Vi tror att det är rätt nu. Det är bra att stå på benen när högkonjunkturen kommer. Vi har redan några småjobb på gång. Och vi ska hjälpa förra tennisstjärnan Stefan Edberg att inreda en kontorsyta, säger Håkan Stjernqvist.