Nyheter

Northvolt kapar i leverantörsleden

Northvolt
Pappersbruket Kvarnsveden i Borlänge som ska bli batterifabrik. Bild: Northvolt

Efter den kritiserade hanteringen vid bygget av den nya batterifabriken i Skellefteå har nu Northvolt och Byggnads enats om att kapa i leden av underleverantörer. I fortsättningen blir det max två led.  

Det nya nitiativet presenterades i samband med att bostads- och biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson besök i Borlänge vid Kvarnsveden, det gamla pappersbruket som ska bli Northvolts nya batterifabrik.

– Det är extremt välkommet att Northvolt och Byggnads tar ett initiativ som skapar ordning och reda. Jag hoppas att det fungerar som ett föredöme för andra, säger Johan Danielsson.

En läxa för Northvolt

Från Northvolts sida hoppas man nu slippa problemen med fuskande underleverantörer.

– När vi började upphandla byggtjänster utgick vi från att det räckte att skriva strikta legala avtal om att entreprenörer ska följa svenska lagar och villkor. Vi har fått lära oss den hårda vägen att så inte är fallet, skriver Anders Thor, ansvarig för samhällsfrågor på Northvolt, i en kommentar till TT.

Samarbetet kommer att användas när Northvolts expansion nu går vidare med fabriksbyggen även i Göteborg och Borlänge. Byggnads ordförande Johan Lindholm är nöjd över att man fått till överenskommelsen med Northvolt.

– Det här är ett utmärkt tillfälle att göra om och göra rätt. Och ett stort steg framåt för att rensa upp i branschen. Att en så stor aktör så tydligt vill ta ansvar och samarbeta för att säkerställa goda villkor på sina arbetsplatser hör inte till vanligheterna, säger han.

Initiativet välkomnas

Att Northvolt kapar i sina underentreprenörsled och har kommit överens med Byggnads välkomnas av regeringen och Johan Danielsson. Förhoppningen är att överenskommelsen mellan Northvolt och Byggnads bidrar till en ny standard i hela bygg- och anläggningsbranschen.

– Regeringens budskap är tydligt: kampen mot arbetslivskriminaliteten ska växlas upp. För att lyckas krävs ett samlat och gemensamt arbete där alla aktörer är med och tar ansvar. Därför är handslaget idag mellan Northvolt och Byggnads särskilt välkommet, säger Johan Danielsson.