Nyheter

Nu är det krig om talangerna

Nu börjar kampen om talangerna. När konjunkturen vänder behöver alla nyanställa. – Vi skulle kunna producera mer om vi bara hade fler människor, säger Helene Hasselskog, personaldirektör på JM.

Byggvärlden har ringt tio bygg- och konsultbolag för att ta reda på hur rekryteringsbehovet ser ut. Samtliga uppger att de behöver nyanställa. Totalt vill bolagen rekrytera drygt 2 500 personer fram till årsskiftet. Det bolag som har störst behov är Peab, som uppskattar att de behöver anställa 950 personer. Konsultbolagen talar om ett ”krig” om talangerna och byggbolagen vet inte hur de ska få tag på erfarna platschefer. – Det är jättesvårt att få tag på duktiga platschefer. Vi annonserar och får knappt några svar, säger Helene Hasselskog. Flera bolag har därför startat internutbildningar, för att lyfta den egna personalen till högre positioner. JM drog i våras igång en internutbildning för anställda som vill bli platschefer. Just nu går elva personer utbildningen, både hantverkare och högskoleutbildade. Även NCC ska starta en egen platschefsutbildning, inspirerad av företagets arbetsledarskola, där cirka 140 yrkesarbetare har skolat om sig under de senaste sju åren. – Det har varit otroligt lyckat. Utbildningen har varit populär och vi har hittat väldigt duktiga arbetsledare den vägen, säger Mats Pettersson, personaldirektör på NCC. Peab gav sitt kompetenscentrum Peabakademin en nystart när verksamheten samlades i skräddarsydda lokaler i Ängelholm i våras. – I Peab ska man kunna växa internt. Vi vill hemskt gärna att våra hantverkare ska tycka att det är spännande att ta mer ansvar, säger Mats Johansson, personaldirektör på Peab. En del konsult- och byggbolag, till exempel WSP, Grontmij och Skanska Sverige, ger tipsbonus till anställda som tipsar om lämpliga kandidater att rekrytera till bolaget. Peab och Sweco har dock valt att avstå från tipsbonus. – Vi tycker att det leder fel. Det bygger på att du ska identifiera en kandidat nånstans och så ska vi stjäla den från en annan arbetsgivare, säger Mats Johansson på Peab. Byggbranschen står inför stora pensionsavgångar. Peab bedömer att upp till 700 personer kommer att lämna bolaget under de närmaste tre åren. NCC räknar med att 200 personer går i pension under år 2011. – Vi har utmaningar framöver. Det är mycket folk som går i pension och det är brist på folk som går ut från universitet och högskolor, säger Mats Pettersson på NCC.

Så säger bolagen om rekryteringsbehovet

Mats O Paulsson, Skandinavienansvarig på Strabag, som äger Oden och Züblin:
– Det beror på vilka projekt som faller ut. Men vi ser tillväxt framför oss. Vår orderbeläggning i dag är den bästa vi har haft.

Eva Nygren, vd för Sweco Sverige:
– Vi behöver ungefär 500 ingenjörer och arkitekter under året om vi ska växa med 300, vilket är vår ambition. Fram till halvårsskiftet har vi redan anställt drygt 200.

Mats Johansson, personaldirektör på Peab:

– Fram till 2014 har vi en gigantisk utmaning. Vi vet inte än i dag var vi ska hitta allt folket.

Susan Westberg, HR-direktör på Skanska Sverige:
– Vi har väldigt många vakanser eftersom vi har fått in så många jobb. Det är trevligt. Vi har gått ut med att vi i koncernen behöver 2 000 under de tre år som följer. På Nya Karolinska Solna har vi ett väldigt stort behov.

Sten-Åke Torefeldt, vd på konsultföretaget ELU:
– Vi har en fortsatt hög beläggning och en stor efterfrågan på kompetenta människor.

Matilda Marklund, HR-chef på Grontmij:
– Vi skulle kunna ta fler jobb om vi hittar de 100 vi söker.

Siv Axelsson, personaldirektör på WSP:
– Man kan nästan räkna med ett krig om talangerna, inte minst när de stora projekten i Stockholm drar igång. Citybanan är inte klar än och Förbifart Stockholm är riktigt stor. De projekten kommer att svälja enorma mängder folk.

Mats Pettersson, personaldirektör på NCC:
– Vi har erbjudit ganska många personer återanställning, men det är många som redan har fått nya jobb.

Per Ununger, vd för MVB Öst:
– Hela MVB expanderar, det är skälet till att vi rekryterar. Vi har en väldigt stor orderstock.

Helene Hasselskog, personaldirektör på JM:

– Vi har hittills i år anställt 150 personer i hela koncernen och räknar med minst lika många till under resten av året. 300 under året är en ganska ordentlig ökning, vi var 1 900 när året började.