Nyheter

Nu blommar betongen

Ingen plats för trädgård? Då får man låta betongen blomma. I Pittsburgh, en gång synonymt med stål och smog, finns Nordamerikas största levande vägg.

Den isolerar, renar luften och absorberar ljud. Och så är den ett grönt blickfång i stadskärnan, där det i övrigt är tunnsått med blommor och blad. I slutet av september invigdes Nordamerikas största växtklädda vägg i centrala Pittsburgh, en stad som satsar mycket på en omvandling från industristad på dekis till grönskande miljömetropol.

Det är den amerikanska storbanken PNC som har låtit anlägga en vertikal trädgård som täcker runt 225 kvadratmeter av ett nybyggt kontorskomplex. Den består av en bärande stålram med 602 paneler, som vardera innehåller två dussin plantor. 24 ton väger skapelsen när den är nyvattnad av bevattningssystemets tusentals små droppspridare. Fast odlingen behöver inte vattnas så ofta. 15 minuters bevattning per vecka ska räcka.

PNC räknar med att växtligheten, som finns på den södra fasaden, ska hjälpa till att kyla 30-våningsbyggnaden på sommaren. Plantorna behåller blad och barr även på vintern, och bidrar då till att hålla byggnaden varm. Dessutom ska det bli tystare och behagligare på trottoaren, eftersom bladverken absorberar ljud. Och liksom alla trädgårdar avger den syre och absorberar koldioxid.

Pittsburgh är långt ifrån ensamt om att plantera växter uppåt väggarna. En grön pionjär är den franske botanisten Patrick Blanc, som har fått mycket uppmärksamhet, bland annat för en levande växtvägg på Musée du Quai Branly i Paris.

Charlotta von Schultz