Nyheter

Nu flyttar de första in i Karlatornet

Ola Serneke, vd Serneke Invest och Erik Selin, vd på Balder. Foto: Peter Danielsson, Dragster kommunikation
Ola Serneke, vd Serneke Invest och Erik Selin, vd på Balder. Foto: Peter Danielsson, Dragster kommunikation

Sex år efter byggstarten fylls nu de första bostäderna i Nordens högsta hus Karlatornet på Hisingen i Göteborg.
– Det känns smått overkligt, säger Ola Serneke, vd på Serneke Invest.

Under tisdagen fick de första hushållen tillträde till sina bostäder och sommaren 2024 ska samtliga lägenhetsinnehavare ha flyttat in.

De första boende välkomnades till Karlatornet i Göteborg. Foto: Daniel Caldeborn, Serneke

”En rejäl milstolpe”

Under de närmaste veckorna kommer ett 90-tal hushåll att flytta in och fram till årsskiftet beräknas två av totalt fyra bostadsrättsföreningar att vara färdiginflyttade, totalt cirka 400 lägenheter. Inflyttningarna kommer att ske löpande allteftersom bostäderna färdigställs. Helt inflyttat beräknas Karlatornet vara sommaren 2024.

– Det är förstås en rejäl milstolpe i projektet som vi nu passerar i och med att folk flyttar in i huset. Det känns smått overkligt att vi faktiskt är här nu och att det börjar bli klart. Jag är väldigt glad å mångas vägnar i dag, de som flyttar in först och främst men också alla medarbetare som jobbat hårt med detta under lång tid. Det här är resultatet av ett bra samarbete mellan många människor som jag vill rikta min tacksamhet mot i dag, säger Ola Serneke.

”Göteborgs nya landmärke”

Erik Selin är vd på Balder som är delägare i Karlatornet.

– Det känns väldigt bra att inflyttningen har startat och att tornet börjat fyllas med boende. En byggnad är inte komplett förrän den fyllts med liv och rörelse. Det är ett fantastiskt arbete från väldigt många som tagit oss hit och som arbetar med att färdigställa denna unika byggnad som kommer att bli Göteborgs nya landmärke, säger Erik Selin.

Förutom bostäder kommer Karlatornet bland annat att inrymma ett hotell, restaurang och kontor i sina anslutande podiebyggnader. På våning 69 byggs ett utsiktsplan där allmänheten förutom en vidunderlig utsikt också kan äta och dricka gott. Hotellet som ska drivas av Strawberry-koncernen beräknas öppna under sommaren 2024, kontorsbyggnaden tas i bruk vid årsskiftet och utsiktsplanet under andra halvan av 2024.

Karlatornet rymmer totalt 611 lägenheter, från enrummare till penthouselägenheter på 370 kvadratmeter. Bostäderna från våning fem upp till 27 är nu helt färdigställda och klara att ta emot sina ägare i bostadsrättsförening 1 (av 4).