Krönikor & Debatt

”Nu har vi bara halva skitåret kvar”

Jeanet Corvinius, ordförande Byggcheferna.
Jeanet Corvinius, ordförande Byggcheferna. Foto: Byggcheferna

Snart blir det en efterlängtad halvtidspaus. Sedan kan vi ta med oss några hoppfulla ord in i hösten, skriver Byggchefernas ordförande Jeanet Corvinius.

När 2023 skulle börja sa Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd att ”vi går mot ett riktigt skitår”. Vid samma tillfälle menade Veidekkes kommersiella direktör Lennart Weiss att situationen var unik: ”Jag har varit i den här branschen i 30 år och kan säga att den nedgången vi har av bostadsmarknaden nu bara kan jämföras med den i början av 90-talet”, sa han till SVT.

Häromveckan hade SVT också ”Krisen i byggbranschen” som topprubrik i Morgonstudion, där det rapporterades om att bostadsbyggandet hade rasat med 50 procent första kvartalet. I direktsändningen fick Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken, förtydliga att den stora krisen gäller just bostadsbyggandet och inte hela byggbranschen. Jag tänker att dessa tre beskrivningar ger en bra sammanfattning av vad många av oss chefer och ledare just nu är mitt uppe i eller på väg mot.

Cheferna i branschen ger sin syn på läget

Läget är tufft, helt klart. Vi kämpar med hög inflation, höga materialkostnader, varsel och konkurser på många håll. Den lågkonjunktur som vi står inför kan nog bli både tuffare och långvarig.

Hur allvarligt är läget där ute? Vad kommer allt att innebära för samhällsbyggnadssektorn och oss som jobbar i den?

Ett sätt att undersöka det är att fråga branschens chefer. Hur tror de att krisen kommer att påverka affärerna? Hur många är rädda för att de själva eller deras medarbetare ska förlora sina jobb? Riskerar vi att tappa de långsiktigt viktiga frågorna om arbetsmiljö, mångfald, jämställdhet och likabehandling, eller kommer vi att orka hålla i dem?

Efterlängtad halvtidspaus

Nu i maj har Byggchefernas medlemmar fått svara på en kort enkät om just detta. Resultatet är mycket intressant. Å ena sidan verkar bilden av krisläget inte vara så nattsvart som kan kan tro. Å andra sidan känner väldigt många en oro över vad som kan vänta.

Mer info om resultatet presenteras av Byggcheferna före semestern. Därefter väntar en ovanligt efterlängtad halvtidspaus i detta så kallade skitår. Och då kan vi fira att det bara är hälften av skitåret kvar! När vi sedan kommer tillbaka inför hösten kan vi ta med oss Christina Nymans hoppfulla ord från Morgonstudion:

”Jag ser ändå framför mig, faktiskt, att vi kommer få en stabilisering. Hushållen kommer få lite bättre inkomster framåt, byggandet kommer öka och vi ser en räntesänkning under nästa år. Då får vi bättre balans, och då kan byggandet börja öka snabbare igen.”

/Jeanet Corvinius,
ordförande för Byggcheferna