Nyheter

Nu kommer räkningen för vårfloden

De översvämmade vägarna i Västerbotten och Norrbotten öppnas nu en efter en. Trafikverket har uppemot 150 man ute för att inspektera skadorna. Men ingen vågar gissa vad notan slutar på.

– I dag har vi öppnat väg 95 genom Arvidsjaur och Arjeplog och ytterligare tre vägavsnitt i Västerbotten. Nu har vi bara tolv vägavsnitt i Västerbotten stängda och fem i Norrbotten, säger Lars Hedström på Trafikverkets presstjänst i Luleå på torsdagsförmiddagen.

Trafikverket ser en klar förbättring av läget i fjällvärlden, medan det fortfarande är kritiskt i området kring E45, Inlandsvägen, i Sorsele, Storuman och Vilhelmina kommuner.

Flera nya vägavsnitt stängdes så sent som i går.

Nu börjar arbetet med att inspektera skadorna. Lars Hedström tror att det kan handla om så mycket som 150 ställen som ska inspekteras.

– Det är inte bara bortsköljda vägar som ska repareras, det är vägar som underminerats utan att det syns ovanpå och det är broar som ska inspekteras. Vi har uppemot 150 man ute och jobbar just nu, både eget folk och entreprenörer, säger Lars Hedström.

Det som nu oroar Trafikverkets krisgeneral Per-Mats Öhberg mest just nu är SMHI:s varning för regn och åska i Västerbotten där läget fortfarande är kritiskt.

Jag är orolig för att den ymniga snösmältningen ska fortsätta samtidigt som det finns en risk för kraftiga åskskurar i känsliga områden, säger Per-Mats Öhberg på Trafikverket.

Men det blir nu kallare på nätterna vilket bromsar snösmältningen och förbättrar läget i fjällvärlden.

På Trafikverket jämför man årets vårflod med den svåra vårfloden 1995.

– Det här är inte normalt. Vi fick allt på en gång i år. I vanliga fall startar snösmältningen i söder och drar sig sakta norröver, men nu kom ryssvärmen in över hela norra Sverige på en gång, säger Lars Hedström.

Väderläget just nu (20/5 2010):

* SMHI har utfärdat en klass 2-varning för mycket höga flöden i hela Jämtlands län, inklusive Härjedalsfjällen samt Västerbottens kust- och inland och Norrbotten utom fjällen.

* SMHI har även utfärdat en klass 1-varning för höga flöden i Lapplandsfjällen, Dalafjällen och delar av Gävleborgs län.

* Den nederbörd som fallit i kombination med snösmältningen har medfört mycket höga flöden på många håll i Norrland.

* Snö och jordras tillsammans med kraftigt vattenflöde har orsakat stora skador på många vägar. Ett stort antal mindre vägar har stängts av, och tågtrafiken har drabbats av störningar.