Nyheter

Nu kommer virtuellt byggande på bred front

3D-projektering har slagit igenom på allvar. <br></br> — Det är ett av de grepp vi kan ta för att sänka byggkostnaderna, säger Tomas Carlsson, vd för NCC:s svenska byggverksamhet.

NCC har erfarenhet från fler än 50 projekt där man jobbat i 3D. Erfarenheterna är goda. Vid ett projekt kom NCC undan med att schakta 30 procent mindre än vad man annars skulle ha gjort. Vid ett projekt minskades konsulttiden med 20—30 procent och vid bygget av Hyllie arena fann de 800 kollisioner mellan installation och stomme.
— Vi kommer nu att införa virtuellt byggande på bred front. Det finns flera skäl till att jobba med virtuellt byggande men det viktigaste är att få grepp om byggkostnaderna, sa Tomas Carlsson när han inledningstalade inför 250 personer vid seminariet Building Smart.

Arrangören anser att branschen har mycket att lära:
— Byggindustrin ligger 50 år efter utvecklingen. Den jobbar inte med de verktyg som finns, trots att det går att tjäna pengar som byggherre, säger Håkan Blom, vd för Tyréns och ordförande i Svensk Teknik och design.
Martin Asp på JM som är vd för projektet Kvarnholmen, anser dock att mycket har hänt.
— Vi har lämnat innovationsstadiet. Utvecklingen har gått fortare än vad jag räknat med. Alla projekt projekteras nu i 3D.

Just hur mycket som ska göras i 3D är en fråga byggare ställer sig vid varje enskilt projekt.
— Vi funderar över vilken nivå vi ska lägga oss på. Hur detaljerade ska vi vara? Vilka byggdelar ska vi plocka in — bara stomme eller kanske mer, säger Johan Bill, biträdande divisionschef för Peab i Stockholm, som planerar för bygget av en ny nationalarena i Solna.

— Att göra en 3D-projektering är en självklarhet i dag, säger han.
Det går att koppla 3D-projektering till inköp och använda det som kalkylunderlag.
— 3D används allt mer även på mindre projekt, säger Ola Daleke, Peab.