Nyheter

Ny chans för unga<br/> utan lärlingsplats

Arbetsförmedlingen ger nästa år 200 vvs-lärningar chansen att slutföra sina utbildningar.

Branschen varnar för brist på arbetskraft och allt fler utbildar sig till vvs-montörer. Men många lärlingar har svårt att få jobb.

-Jag tror att vi har attraherat många att söka sig till vvs-programmet. Tyvärr har flera av olika skäl inte kunna fullgöra utbildningen, säger Roine Kristiansson, vd för VVS företagen.

Lågkonjunkturen gör att företag inte alltid kan ta emot lärlingar som istället går rakt in i arbetslösheten. Enligt arbetsförmedlingen står 260 lärlingar just nu som arbetslösa, hur många som gett upp sökandet efter ett vvs-jobb och istället börjat jobba som något annat är oklart.

-Det är gymnasieungdomar som i första hand drabbas, säger Eva-Lisa Höglund marknadschef för arbetsförmedlingen.

Först ut i vår

Nu startar arbetsförmedlingen, i samråd med vvs-företagen och Byggnads, ett projekt som ger 200 arbetslösa vvs-lärlingar chansen att slutföra sin utbildning. De första hundra platserna kommer att vara färdiga under våren nästa år, de andra 100 under hösten.

Thomas Gustavsson, andre ordförande för Byggnads, är själv en gammal vvs:are och positiv till det nya projektet.

-Det ger en oerhörd trygghet att få en lärlingsanställning, säger han.

Han förklarar också att det behövs fler ungdomar som utbildar sig till vvs-montörer.

-Det är verkligen en framtidsbransch, säger han

Men det finns ingen garanti på att få anställning när utbildningsperioden är över, och nästa år ska nästa årskull gymnasieelever söka lärlingsplatser, förhoppningen är att konjunkturen har vänt tills dess.